Nationaal duet:
Nationaal duet: "Het traject er naartoe is voor ons moeilijker dan erbij zijn." Ton Hofstra Fotografie

Nationaal duet wil stijgende lijn doortrekken

4 oktober 2018 om 10:46 Sport/sport

HOOFDDORP Noortje en Bregje de Brouwer, oftewel het nationaal duet, vertegenwoordigen ons land in het synchroonzwemmen. De tweelingzussen zijn afgelopen jaar van het zuiden van het land naar Hoofddorp verhuisd om daar meer trainingsuren te maken met een kwalitatief sterke coach. Direct was daar het resultaat van te zien, want de meiden veroverden zilver en brons tijdens de World Series in Madrid en werden achtste op het EK in Glasgow. Aankomend seizoen hopen ze de stijgende lijn door te trekken.

Synchroonzwemmen is bij uitstek een sport waar veel tweelingen aan meedoen. Tijdens het afgelopen EK deden deden er ook weer vele tweelingen mee. Noortje: "Het is een jurysport, dus het helpt mee dat je er hetzelfde uitziet. Stel dat je een duetpartner hebt die veel langer is en jij hebt dus kortere benen, dan moet je heel hard werken om toch op hetzelfde niveau uit te komen. Bij een tweeling heb je vaak dezelfde lichaamshouding en huidskleur, dus dan oogt het iets mooier."

LENIGHEID Het is echter niet zo dat het duo minder traint dan niet-tweelingen. Bregje: "Het is niet zo: jullie zijn een tweeling, dus hebben het makkelijker. Maar wij moeten net zoveel aan lenigheid en kracht werken. En we moeten net zoveel uren trainen."

De KNZB stelde in augustus 2017 de ervaren Esther Jaumà aan. De succescoach kreeg de taak de sport in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Het was voor de Goirlese tweeling dé reden om in Hoofddorp te gaan wonen. Noortje: "We trainden hier altijd al wel, alleen de bondscoach is afgelopen jaar gewisseld. De trainingsuren zijn ook meer geworden, dus daarom zijn we hier naartoe verhuisd."

Sporten op een dergelijk niveau vraagt veel van de sporters. De meiden trainen tegenwoordig minimaal 36 uur per week met elkaar. Bregje: "We kregen de mogelijkheid om een fulltime programma te draaien, dus we hebben nu een coach die er zes dagen per week is. Daardoor werken we nu iedere dag met elkaar samen."

EK IN GLASGOW De tweeling had afgelopen seizoen een aantal mooie prestaties, waaronder een achtste plaats op het EK. "We hadden al eerder een WK gezwommen op seniorenniveau, maar sinds afgelopen seizoen zijn we officieel senioren. Daarvoor deden we wel mee bij de senioren, maar we waren eigenlijk nog te jong. Voor de ervaring was het alleen belangrijk. Bij dit EK zat je echt bij de groep. We waren daar alleen niet echt mee bezig, want we dachten meer: we moeten nu bewijzen dat we echt goed zijn."

DE SPELEN Over twee jaar vinden de Olympische Spelen in Tokio plaats. Aangezien Nederland alleen de sporters meeneemt die medaillekansen hebben, wordt het voor het nationaal due lastig om zich te plaatsen. Desondanks hoopt het duo ooit op het hoogste podium aanwezig te zijn, al zal dat niet meevallen. "Het traject er naartoe is voor ons moeilijker dan erbij zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie