Praten over voetbal met, in het midden, topcoach Andries Jonker.
Praten over voetbal met, in het midden, topcoach Andries Jonker. Trudy Witteman

Andries Jonker doet DSOV mooie belofte

22 november 2018 om 19:30 Sport/sport

VIJFHUIZEN "Zorg ervoor dat in de omgeving het verhaal gaat dat je bij DSOV een betere speler wordt. En wees vooral trots op wat jullie hier hebben neergezet."

Was getekend: Andries Jonker. Succesvolle assistent van Louis van Gaal bij de FC Barcelona en Bayern München, hoofd jeugdopleiding van Arsenal, hoofdtrainer van MVV, Volendam en Willem II, de man die ervan droomt 'zijn' roemruchte cluppie De Volewijckers terug te brengen naar de eredivisie. Een trainer met een fraaie cv dus.

Het is dus niet eerste de beste die deze vrijdagavond op uitnodiging van DSOV, de Vijfhuizense ondernemersvereniging en de Vrienden van DSOV in het bomvolle clubhuis over voetbal praat. Met zijn karakteristieke Amsterdamse tongval vertelt hij op smakelijke wijze over de kruisverhoren door Louis van Gaal voordat hij bij hem als stagiair aan de slag kon. Om later door Van Gaal te worden binnengehaald als zijn assistent. Over de belangrijke rol die deze eigenzinnige man in zijn carrière als coach betaald voetbal heeft gespeeld. Over zijn grote idool Johan Neeskens. Over de winnaarsmentaliteit van Mark van Bommel ten tijde van hun beider Bayern-tijd. Over dieptepunten als de met 2-0 verloren Champions League-finale met Bayern München tegen Inter Milaan in 2010 waar hij na al die jaren 'nog steeds doodziek' van is. "We waren beter."

Na de aftrap praten Andries Jonker en Bart Jansen, hoofdcoach van DSOV, over voetbal onder leiding van AT5-journalist Ronald Olsthoorn, zelf ooit spelend in het eerste van DSOV. Na de rust krijgen zij gezelschap van Ben Ewals, voorzitter van de technische commissie en Bianco Carolina, aanvoerder van het vlaggenschip van de Vijfhuizense vereniging.

EIGEN KRACHT Jonker bekent dat hij onder de indruk is van wat op Zijdewinde is gerealiseerd. Hij prijst de ambities, roemt het hoofdveld en het clubhuis en drukt het bestuur op het hart zelfstandig te blijven. "Maak niet de fout te fuseren. Ga uit van eigen kracht." En tot Bart Jansen die laat weten geen Europese aspiraties te hebben omdat hij bij DSOV prima op zijn plek zit. "Plezier in het spelletje en de wetenschap dat ze hier een betere speler kunnen, daar gaat het om."

Ben Ewals krijgt desgevraagd tips over het laten doorstromen van de jeugd. "Maak de jongens ambassadeur van de club en stel trainers aan die ze de kans geven met de selectie mee te trainen om op die manier een verbinding te maken met het eerste elftal. Maak programma's die aanspreken, die beter zijn dan bij de buren. En houd altijd de deur open voor een speler die desondanks tóch wil vertrekken."

De jeugd heeft de toekomst. Ook bij DSOV. En daarom knikt Jonker goedkeurend als technisch jeugdcoördinator Jimmy Crawfurd laat weten dat hij de nodige jeugdspelers de stap naar de selectie ziet maken. Carola Bootsma, die bij DSOV de voetbalvrouwen traint, weet dat Jonker coach is geweest van het Nederlands Elftal MO16. Ze nodigt hem uit een training te komen verzorgen. En krijgt zijn ja-woord. Jonker krijgt ook het laatste woord: "Zorg dat het eerste stabiel presteert en hou de jeugd vast."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie