Zondagteams DSOV en sv Hoofddorp treffen elkaar op een zaterdagavond.
Zondagteams DSOV en sv Hoofddorp treffen elkaar op een zaterdagavond. Jan Aukes

'Meerse' voetbalbolwerken op de zondag

Sport/sport

HAARLEMMERMEER Twee zondagteams die een derby spelen op zaterdagavond en het eerste van een andere club dat in z'n geheel wordt vervangen. Er gebeurde veel in de eerste seizoenshelft bij de zondagteams. De trainers van de teams blikken deze week terug en kijken vooruit naar de tweede seizoenshelft.

In Vijfhuizen werd 2 weken geleden geëxperimenteerd met speeldag en aanvangstijd van de derby DSOV-Hoofddorp. Het initiatief kwam van DSOV-trainer Bart Jansen. Enthousiast geworden tijdens zijn eerste jaar trainerschap bij de Vijfhuizenaren, polste hij afgelopen zomer zijn nieuwe collega van sv Hoofddorp, Jethro Abram. Die laatste mailde het verzoek meteen door naar zijn selectie. "Niemand had een bezwaar, iedereen kon spelen. Dat was wel een voorwaarde van mij. Als er bij wijze van spreken één speler op zijn werk stond ingepland, had ik niet ingestemd." Het experiment ging door en werd een succes.

Niet gek, zo lijkt het. "Het voetbal leeft hier enorm in het dorp", weet trainer Jansen. "Jaren achtereen acteerde de club op 4de klasse-niveau. Met de komst van goede spelers van buitenaf, vaak vrienden van Vijfhuizense spelers, werd de sportieve weg omhoog gevonden. De sponsorgroep ‘De vrienden van DSOV’ hebben hier natuurlijk ook hun steentje aan bijgedragen. Het jaarlijkse trainingskamp in Tarifa (Spanje) en de gezelligheid op de club, bracht al menig regiovoetballer in de verleiding om naar DSOV te komen. De tweede competitiewedstrijd wonnen we thuis met 5-2 van de huizenhoge titelkandidaat JOS/Watergraafsmeer. Het verwachtingspatroon kwam toen wel erg hoog te liggen. Er volgden drie nederlagen op rij. Vervolgens herstelden we ons weer en nu staan we in de middenmoot. Dat is denk ik waar we horen te staan. Het is een feest om bij deze club trainer te mogen zijn."

Abram kijkt vooral voetbaltechnisch met minder plezier terug op de mooie voetbalavond. "Eigenlijk baal ik nog steeds van die derby tegen DSOV. Nee, niet de entourage, dat was één grote reclame voor het amateurvoetbal. Maar we hadden natuurlijk moeten winnen na zo’n comeback (Hoofddorp stond bij de rust 3-1 achter, maar speelde nog met 4-4 gelijk, red.). Wij moeten veel zakelijker voetballen. We geven de doelpunten nog veel te makkelijk weg. Waar het dit seizoen eindigt weet ik echt niet. We hadden een supervoorbereiding, maar de start van de competitie was niet goed. Ik doe bij Hoofddorp ook de onder 23 en daaruit gaat wel talent komen. Juliano Groenhart is zo’n talent. We gaan in de winterstop op trainingskamp naar Eindhoven en spelen begin januari tegen derdedivisieclub Rijnvogels, de club van mijn voorganger Jimmy Simons."

In Badhoevedorp heerst op dit moment enige teleurstelling. "De resultaten in mijn eerste jaar als trainer van de zondag vallen natuurlijk tegen", weet Pancratius-trainer Danny Hijzelendoorn. "We staan drie punten van de degradatiestreep. Ik kijk liever naar boven. Er is genoeg kwaliteit en de sfeer is goed. Ik speel natuurlijk zelf nog in onze zaterdag 1. Die gaan goed, maar binnen de club is er zeker geen concurrentie. Ik vind dat we elkaar nog beter zouden moeten aanvullen. Bij Pancratius spelen alleen maar jongens met een Badhoevedorpse achtergrond. De zondagafdeling en het niveau ligt daar nog steeds beduidend hoger. We gaan op trainingskamp naar Valkenswaard en spelen daarna vriendschappelijk tegen Buitenveldert."

PROMOTIEPOULE Zuidelijker, in Nieuw-Vennep, is men dan weer tevreden. "Ja inderdaad, we lijken DSOV wel", vindt ook Dave Lange, trainer van DIOS. "In 2015 speelde DIOS nog in de 5de klasse. Nu staan we bovenaan in de 3de klasse en het houdt nog niet op. Als het goed is gaan we 3 februari door in de promotiepoule. Er volgt dan weer een halve competitie van dertien wedstrijden. Aan het einde daarvan promoveren de nummers 1 en 2 naar de 2de klasse, de nummers 3, 4 en 5 gaan nacompetitie spelen. Dit is al weer mijn zesde jaar als hoofdtrainer bij DIOS. De club maakt nog steeds progressie, ondanks het regelmatige vertrek van spelers. Er komen ook telkens weer DIOS’ers terug. Jesse van Wees en Jeffrey Hoefkens zijn twee steunpilaren. A-junioren Milan van de Keer en buitenspeler Damian Kramer hebben zich moeiteloos aangepast in het eerste. Iedere selectiespeler is al weer bezig met het ‘Barcelona Project’, ons trainingskamp in Spanje. Door loterijen te organiseren, glazen op te halen bij Dockyard, heitjes voor karweitjes te doen, wordt een deel van de kosten van deze trip gefinancierd. Een jaarlijks hoogtepunt voor de selectie."

NIEUWE TRAINER Zwanenburg moet komend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. "Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; ik ga van de zomer na 4 jaar de club verlaten en op zoek naar een nieuwe uitdaging", meld trainer Mehmet Simsek. "Het waren jaren met pieken en dalen. Een degradatie, nacompetities en uiteindelijk promotie naar de 3de klasse. Momenteel staan we weer onderaan en maken een moeilijk seizoen door. We missen zeven spelers ten opzichte van vorig seizoen. Langdurige blessures en er zijn twee basisspelers op wereldreis, daar heb je tegenwoordig als trainer ook mee te maken. De laatste wedstrijd hebben we tegen concurrent Bloemendaal met 1-0 gewonnen, onze eerste overwinning. Na de winterstop moeten we meteen tegen een andere directe concurrent, VSV. Eerst gaan we met z’n allen gezellig op trainingskamp naar Eindhoven en gaan er daarna het beste van maken."

Het laatste zondagteam is sc Badhoevedorp. De 5de-klasser behaalde dit seizoen nog geen punten. Halverwege de competitie werd het hele eerste ‘vervangen’, maar ook dit leverde nog geen punten op.

DIOS lijkt zich op te kunnen gaan maken voor de promotiepoule.
advertentie
advertentie