Afbeelding
Robert Joore

Prins in eigen 'voetbalsprookje'

Sport/sport

VIJFHUIZEN Bijna vier jaar staat de 22-jarige Tyronne Ebuehi nu onder contract bij Ado Den Haag. Na zijn jeugdjaren bij DSOV, sv Hoofddorp (E, D, C junioren), Young Boys en EDO belandt hij bij de profs. In Den Haag komt zijn grote droom in vervulling, maar het sprookje houdt voorlopig nog niet op.

14 november 2017 valt hij als Nigeriaans international in tijdens een vriendschappelijke interland tegen Argentinië bij een 1-2 achterstand. Zijn directe tegenstander is Angel di Maria (Paris Saint Germain, waarde 63 miljoen). De Nigerianen weten de stand om te buigen in een 4-2 overwinning. Sindsdien is de bescheiden Tyronne ‘hot’ in de harde voetbalwereld.

We spreken Tyronne na de verrassende 0-0 tegen Ajax, waarin hij zijn directe tegenstander Justin Kluivert onzichtbaar heeft gemaakt.

Tyronne: “Op zijn twintigste besloot mijn vader zijn geluk te zoeken. Hij nam het vliegtuig vanuit Nigeria naar Nederland om werk te zoeken. Zijn ouders wisten op dat moment van niets. Tijdens een avondje stappen in Rotterdam wisselde hij met mijn moeder - toen woonachtig in Haarlem - telefoonnummers uit en toen kwam ik. Ik heb ook nog een broertje en een zusje. We verhuisden vanuit Schalkwijk naar Vijfhuizen. Ik ging naar basisschool de Waterwolf en daarna het Hoofdvaart College afdeling handel-verkoop kader.

Op het Hoofddorpse pleintje ‘Cube’ voetbalde ik altijd in de zomer met William Troost-Ekong. Hij speelde bij sv Overbos en had ook een Nigeriaanse vader. William (ook Nigeriaans international, red.) gaf en geeft me veel advies. Hij noemt me zijn ‘little bro’. Op zijn dertiende ging hij al naar Engeland (Watford en de Spurs). Mijn ouders brachten me weleens naar Hoofddorp, maar meestal ging ik op de fiets via de Geniedijk. Ik hou van het Haarlemmermeerse Bos. Ik trainde er toen en ook nu nog veel voor mezelf. Lekker joggen met m’n koptelefoon op, een beetje chillen.”

[SCHRIL CONTRAST] De broer en zus van Tyronnes vader Marvin wonen nog in Nigeria. Tyronne: “Toen ik heel jong was ben ik er twee keer geweest. De laatste tijd voor het nationale team al vier of vijf keer. De familie is natuurlijk super trots. In Nigeria zie ik nog veel armoede. In de grote steden valt het minder op, maar daar buiten hebben veel mensen geen elektriciteit en zijn de (snel)wegen heel slecht. Als ik daarna terug in Nederland ben, zie ik hoe goed we het hebben en dat alles geregeld is.

Toch word ik het gelukkigst van mijn familie in goede gezondheid. Ik ben erg trots op ze. Mijn vader werkt nog steeds hard. Hij is vrachtwagenchauffeur in IJmond, zit daar nu ook wel eens op kantoor. Door zijn wisseldiensten kan hij niet altijd met mijn moeder naar het Cars Jeans stadion komen om mij te zien spelen.”

[GOUDEN TOEKOMST] Ado Den Haag doet het dit seizoen met Tyronne als rechtsback erg goed in de eredivisie. Europees voetbal gloort aan de horizon. Daardoor is er belangstelling van Europese topclubs voor spelers als Kanon, El Khayati, maar vooral voor Tyronne Ebuehi. In de winterstop meldde zich het Portugese Benfica, maar de transfer werd nog even afgeblazen. Tyronne die nu al bijna honderd wedstrijden in ADO 1 speelt, maakt het seizoen tot alle tevredenheid van trainer Alfons Groenendijk in de hofstad af. Tyronne, die na dit interview een afspraak bij de fysio heeft: “Ik richt me volledig op het voetbal. Ik ben niet bezig met geld, blessures of andere clubs. Nu met die kou moet je natuurlijk extra zuinig op je lichaam zijn, zeker met die harde ondergronden.”

Als je hem ziet lopen op de training of de wedstrijd valt vooral zijn souplesse, snelheid, loopvermogen en inzicht op. Hij is een ‘gentleman’ verdediger en men ziet hem nooit onbesuisde of keiharde overtredingen maken. Tyronne: “In de jeugd speelde ik als spits of rechtsbuiten. Ik kan me dus goed in aanvallers verplaatsen. Of het een grote naam is met een zeer hoge transferwaarde doet me niets.”

[WK] Wat de grote namen betreft kan Tyronne zijn borst natmaken. Nigeria is van de zomer ingedeeld in een poule met Kroatië, IJsland en het Argentinië van Messi, Di Maria, Mascherano en Dyballa. Messi speelt doorgaans aan de linkerkant. Als Tyronne zijn huidige vorm weet te behouden en bondscoach Salisu Yusuf houdt zijn vertrouwen in de Vijfhuizenaar krijgen ook de thuiszittende Nederlandse supporters het er warm van.
Na de oefenwedstrijd in november heeft Tyronne het shirtje van Dyballa al in bezit.
Hopelijk hangt het shirt “2 Ebuehi” na de WK bij huize Messi aan de wand. Daar is Tyronne nog lang niet mee bezig. Tyronne: “Ik ben wel druk aan het oefenen met de woorden van het Nigeriaanse volkslied.” Hij zal ongetwijfeld geholpen worden door zijn trotse vader.

advertentie