Vonk:
Vonk: "Het geeft een gevoel van vrijheid dat ik niet uit een andere sport haal.” Jordy Vonk

Vonk: 'Beste seizoen ooit'

19 juli 2018 om 08:44 Sport/sport

NIEUW VENNEP Een gepassioneerde windsurfer met grote ambities. Jordy Vonk komt met zijn huidige zesde plaats in de PWA World Tour Ranking Slalom 2018 steeds dichter bij de top van zijn discipline. Bovenal geniet hij van het beoefenen van de sport. "Het is zo vrij en het geeft heel veel adrenaline. Je gaat namelijk zo hard vlak boven het water. Het geeft een gevoel van vrijheid dat ik niet uit een andere sport haal."

SOLIDE SEIZOEN Vonk is erg te spreken over zijn huidige seizoen. De windsurfer is vooral tevreden over zijn constante niveau. "Ik heb het beste seizoen ooit. Vorig jaar was ik een keer tweede op het podium en dat heb ik nu niet gehaald. Maar ik had vorig jaar wisselende resultaten en ik zit nu gewoon solide in de top tien. Ik heb een vijfde, zesde, achtste en negende plek gehaald, terwijl de meeste om me heen wisselender zijn. Nu sta ik op de zesde plaats in het klassement." Dat is een grote verbetering vergeleken met vorig seizoen toen Vonk als elfde eindigde. Tevreden is Vonk nog niet. "Ik wil dit seizoen in de top vijf komen."

POTENTIE "Of ik de potentie heb om in de toekomst eerste te worden? Laat ik het zo zeggen: er zijn mensen met meer talent. Maar ik ben een harde werker. Door slim te zijn, de juiste mensen om je heen te verzamelen en je eigen plan te trekken laat ik denk ik wel zien dat het mogelijk is. En in dit jaar denk ik, als ik minder fouten had gemaakt, dat ik zeker derde had kunnen zijn. Ik heb het gevoel dat ik volgend jaar om de podiumplekken meedoe."

OP EIGEN KRACHT De stormachtige ontwikkeling van Vonk is bijzonder. De windsurfer krijgt namelijk geen ondersteuning van de Nederlandse bond, omdat zijn discipline geen Olympische klasse is. Dit in tegenstelling tot de Fransen die een bond hebben om alles voor de sporters te regelen. Dat is dan ook terug te zien in de ranglijst: in de top vijf staan vier Fransen. Vonk moet het volledig op eigen kracht doen. "Ik heb een mental coach in Groningen en een persoon op Tenerife maakt schema's voor me. Ik heb dus zelf voor een aantal mensen om me heen gezorgd en die helpen mij dan omhoog. Maar dat is dus wel eigen initiatief." Hoewel de Fransen dus begeleiding krijgen, is het de Italiaan Matteo Iachino die bovenaan staat. "Als iedereen dezelfde begeleiding als Ronaldo krijgt, worden ze niet allemaal Ronaldo. Talent is dus ook een belangrijk aspect."

FUERTEVENTURA Het seizoen loopt inmiddels richting het einde. Vonk heeft nog een paar wedstrijden te gaan. "We hebben eerst Fuerteventura waar ik eind deze week heen vlieg. Eigenlijk wil ik daar gewoon nog een goede wedstrijd in de top tien neerzetten. Dan hebben we vijf van de zes evenementen gedaan. We kunnen een evenement aftrekken en aangezien ik nog geen slecht resultaat gehad heb, zou ik het mooi vinden als ik op Fuerteventura een mooi resultaat neerzet, zodat ik bij het laatste evenement alle risico's kan nemen. Gaat het dan fout, dan is het jammer. Maar als het goed gaat, dan kan je naar het podium springen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie