De Vennep Flyers schudden de hand van de tegenstanders na afloop.
De Vennep Flyers schudden de hand van de tegenstanders na afloop. Danny Vroemen / Bas Witvliet

Nieuw-Vennep is het centrum voor Europees softbal deze week

1 september 2023 om 13:04 Sport

NIEUW-VENNEP De Softbal Supercup voor mannen is sinds maandag 28 augustus bezig. De softbal verenigingen uit Haarlem, Amstelveen en Nieuw-Vennep zijn de hosts van dit evenement waar ruim twintig clubs uit heel Europa aan mee doen. Dit weekend zijn de finale’s van de Europacup en de Supercup. 

Afgelopen dinsdag opende wethouder Mariette Sedee de eerste wedstrijd in Nieuw-Vennep door de eerste pitch te werpen voor de Vennep Flyers. Zij speelde hun eerste wedstrijd tegen de Stenløse Bulls uit Denemarken.

NEDERLAND ALS HOST

“Wij zijn ontzettend trots dat we dit evenement mogen organiseren”, vertelt Caroline Spoor van de Vennep Flyers. “Het liep bijna allemaal in de soep omdat er geen andere verenigingen in Europa gevonden konden worden. Wij hebben daarom besloten om het zelf maar te doen!”

De Europese honkbalbond (WSBC Europa) heeft, na het zien van het plan, besloten om Nederland als host aan te wijzen. “Veel tijd hadden we niet”, legt Caroline uit. “Wij hadden ongeveer 5 maanden de tijd om alles te regelen. Dat is een lastige klus als je het met twee andere verenigingen moet doen en er niet echt veel geld is om alles te bekostigen.”

Dat het evenement geslaagd is, is een understatement. Met behulp van toegewijde vrijwilligers en de gemeente Haarlemmermeer hebben de verenigingen een evenement neer gezet die op rolletjes loopt. “De samenwerking tussen onze verenigingen is soepel en de vrijwilligers doen het ontzettend goed. De drukte heeft ons niet uit balans gebracht en we doen het werk met heel veel plezier. Dat laten we graag aan iedereen zien. We zijn superblij met het resultaat.”

POPULARITEIT

Softbal en honkbal zijn sporten die steeds meer bezoekers trekt in Nederland. Ook onder jongeren is het populairder aan het worden. “De workshops die wij hebben gegeven voor de jeugd werden goed bezocht. We zijn blij dat we jongeren kunnen inspireren en in contact kunnen brengen met softbal”

Het is ook een investering in de toekomst. Waar veel clubs hun spelers uit landen halen waar de sport populairder is, heeft Nederland die luxe niet. “Wij hebben simpelweg het geld niet. Wij hopen dat de populariteit daarom ook doorzet en wij onze eigen spelers kunnen opleiden. Dat is natuurlijk ideaal!” 

FINALES

Het evenement is al nu een week bezig. Op zaterdag 2 september worden de finales gespeeld voor de Supercup en de Europacup. Nederland kan nog steeds een trofee mee naar huis nemen. “DHV Amstelveen is nog in de race voor de Europacup. Zij gaan in Nieuw-Vennep om 14.30 uur spelen. Olympia gaat om 10.30 in Haarlem strijden voor de Supercup.”

Caroline kan niet wachten tot de finale begint. Ze roept de inwoners van Haarlemmermeer om de Flyers te steunen. “Iedereen is welkom om de wedstrijden te komen kijken. Kom langs en maak kennis met deze fantastische sport!” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie