Afbeelding
Theater

Wim Kieft bevestigt theateroptreden in Hoofddorp

29 juni 2021 om 17:19 Voetbal

HOOFDDORP Wim Kieft bevestigde na de wedstrijd Nederland-Oostenrijk (2-0) dat hij weer twee theatercolleges geeft, waarvan één in Hoofddorp. Het betreft hierbij een tweegesprek met interviewer Eddy van der Ley over de veelbewogen loopbaan van de voetballer. Eerder stond het duo al in theaters onder de noemer Na de kopbal.

In de aflevering van De Oranjezomer van 17 juni vertelde Wim Kieft desgevraagd dat de colleges over ‘die twee boeken’ handelen. Hoe onverschillig de voormalig Europees topscorer en Oranjespits daar ook over doet, die twee boeken brachten wel het een en ander teweeg. Voetbalschrijver Michel van Egmond schreef Kieft over diens worsteling met een cocaïneverslaving en in De Terugkeer confronteert hij de huidige Veronica Inside-analist met zijn Italiaanse voetbalverleden.

Mistroostig op de fiets

Het eerste boek is opgebouwd uit een reeks interviews in Amsterdam, waar Kieft er duidelijk nog niet helemaal bovenop is. Financieel niet - hij krijgt weekgeld van de schuldhulpverlening - en mentaal niet. Het is schrijnend om te lezen hoe de man die het Nederlands Elftal in 1988 richting halve finale van het EK kopte, na elk loodzware gesprek mistroostig op zijn fiets stapt, richting zijn appartementje in de Rivierenbuurt. Geld voor een fiets-verzekering laat staan een auto is er niet en de ex-spits van Ajax, PSV, AC Pisa, Torino en Bordeaux moet bekennen dat hij vaak zwart rijdt met de trein.

‘Grande Wiem’

Hoe anders is dat in De Terugkeer, waarvan de titel tweeledig is (Kieft krijgt een terugval), maar de sfeer een stuk vrolijker. De tonnen schuld zijn in één keer opgelost door de opbrengsten van Kieft en ‘grande Wiem’ wordt warm onthaald in Pisa als Van Egmond en Kieft naar Italië afreizen om de voetballer met diens verleden te confronteren. De cocaïneverslaving is overwonnen en dankzij de boekenverkoop, zijn werk als analist en zijn column in De Telegraaf kan hij zich middenin de doorslaande huizenmarkt-gekte een prachtig pand in Haarlem veroorloven.

Na de kopbal

Als een rode draad loopt ‘die kopbal’ door het leven van Wim Kieft, die overal waar hij komt wordt aangesproken op de goal tegen Ierland. Kieft werd daar voorheen ‘een beetje chagrijnig’ van, maar vertelt tegenwoordig honderduit in de theaters over de goal, die aanvankelijk als een molensteen om zijn nek voelde, zoals bij een artiest die altijd maar aan zijn eerste plaat wordt herinnerd. Onlangs bevestigde hij twee nieuwe colleges, waaronder één in Hoofddorp. Een adres werd niet genoemd, dus belangstellenden doen er goed aan de websites van de Hoofddorpse theaters in de gaten te houden. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie