Een uitzinnige Nils Eekhoff gaat juichend over de streep.
Een uitzinnige Nils Eekhoff gaat juichend over de streep. ANP Foto

Nils Eekhoff wint beloften-WK maar wordt gediskwalificeerd

27 september 2019 om 20:51 Wielrennen

RIJSENHOUT Van absolute euforie naar diepe teleurstelling: wielrenner Nils Eekhoff weet hoe dat is. De Rijsenhouter won eerder vanavond de wereldtitel bij de beloften maar moest deze al na een kwartier inleveren. Hij werd gediskwalificeerd omdat hij na een valpartij vroeg in koers te lang achter een auto zou hebben gestayerd.

De 21-jarige Eekhoff reed de race van zijn leven en leek de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de beloften te worden, een categorie die in 1996 werd ingevoerd. Hij vond pas in de slotkilometer aansluiting bij de vier koplopers van de race voor wielrenners jonger dan 23 jaar.

SPRINT Vervolgens won Eekhoff de sprint van een kopgroep van zeven renners. De Italiaan Samuele Battistella eindigde als tweede. Hij mag zich na de diskwalificatie van Eekhoff wereldkampioen bij de beloften noemen.

Volgens Thorwald Veneberg, algemeen directeur van wielerbond KNWU, is Eekhoff 'een gebroken jongen'. "We proberen er nu voor hem te zijn, maar hij valt niet echt te troosten."

PROFPLOEG Eekhoff bereidde zich net als Mathieu van der Poel tijdens de Ronde van Groot-Brittannië op de WK voor. Hij stapt aan het einde van het seizoen over van het opleidingsteam naar de profploeg van Team Sunweb. Eekhoff won in 2017 Parijs-Roubaix voor beloften, terwijl hij dit jaar onder meer de Ronde van Overijssel won en vijfde werd bij de EK-wegrace in Alkmaar.

De balende Eekhoff als bekend is dat hij is gediskwalificeerd.