NK Synchroonzwemmen Duetten VU in 2020, wat ook in het SKWA werd georganiseerd.
NK Synchroonzwemmen Duetten VU in 2020, wat ook in het SKWA werd georganiseerd. Jan Aukus

NK Synchroonzwemmen in Hoofddorps zwembad

8 januari 2024 om 09:33 Zwemmen

HOOFDDORP Het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp staat het laatste weekend van januari in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen Synchroonzwemmen. Binnen verschillende categorieën en leeftijden strijden zwemmers uit het hele land om de nationale titel te bemachtigen. 

Op zaterdag 27 en zondag 28 januari is het zover. Tweehonderd deelnemers van Nederlandse zwemverenigingen reizen dat weekend af naar Hoofddorp. Voor de jongere leeftijdsgroep wordt het NK Vrije Combinatie georganiseerd, voor zowel ‘Age 1’ - zwemmers van 10 tot 12 jaar - als ‘Age 2’ - 12 tot 15-jarigen. Jongeren vanaf 15 jaar nemen deel aan het NK Senioren. 

LOKALE VERENIGING

Dat het NK in Hoofddorp wordt georganiseerd, heeft een reden. “De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) organiseert ieder Nederlands Kampioenschap samen met een lokale vereniging. Bij dit toernooi zijn wij dat”, vertelt Hans Roodenburg. Hij is één van de bestuursleden van de synchroonzwemmen-tak van de Zwem- en Poloclub Hoofddorp (ZPCH). 

DRAAIBOEK

Roodenburg legt uit dat ZPCH een belangrijke rol speelt bij het organiseren van het toernooi. “Op basis van het KNZB-draaiboek bereiden wij alles voor wat er dat weekend nodig is. Van het verzorgen van maaltijden en onderdak voor de juryleden tot het regelen van genoeg vrijwilligers voor alle posten. Er is bijvoorbeeld iemand nodig die de briefjes van de jury naar de waarnemers brengt, maar ook een vrijwilliger die erop let dat gewone zwemmers niet per ongeluk in het wedstrijdbad belanden. Bepaalde wekelijkse activiteiten, zoals banenzwemmen, gaan dat weekend namelijk gewoon door.”

NOOIT GEWETEN

Ondanks dat het bijzonder is dat het Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) het NK mag faciliteren, is het volgens het bestuurslid van ZPCH niet erg uitzonderlijk. “Synchroonzwemmen is geen sport die dagelijks veel publiciteit krijgt. Dat het NK bij ons in Hoofddorp wordt georganiseerd, lijkt voor veel mensen daardoor uitzonderlijk. ‘Wauw, nooit geweten’, is vaak de reactie die ik krijg als ik erover vertel. Maar voor de zwemmers is het water van het SKWA bekend terrein.” 

OLYMPISCHE SPELEN

Esther de Heij, bestuurslid en trainster voegt toe: “Als club zijn we erg trots dat we dit jaar voor de tiende keer gevraagd zijn een NK te organiseren. De KNZB is altijd tevreden over onze gastvrijheid en flexibiliteit. Daarnaast is het SKWA als zwembad zeer geschikt voor een NK. Het bad is diep genoeg en biedt voldoende ruimte voor publiek en sporters.”

NATIONAAL DUET

De KNZB gebruikt het SKWA ook als trainingsbad voor zwemmers die bij de zwembond zijn aangesloten, én het is de vaste trainingsplek voor het nationaal duet De Brouwer, met de zusjes Bregje en Noortje uit Hoofddorp. Zij behaalden tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio de negende plek. 

GEWELDIGE PRESTATIE

Roodenburg: “Dat Nederland met synchroonzwemmen deelneemt aan de Olympische Spelen is ook iets dat voor veel mensen onbekend is. We behalen geen gouden medaille, maar desalniettemin is het een geweldige prestatie dat de Nederlandse synchroonzwemsters in Tokio tot de negende plek zijn gekomen.” Het bestuurslid van ZPCH hoopt dat het NK in Hoofddorp kan bijdragen aan de publiciteit voor de sport. “Als er zo meer aandacht voor synchroonzwemmen komt, is dat heel mooi.”

Het NK Vrije Combinatie ‘Age 1 en 2’ en het NK Senioren is voor iedereen toegankelijk. De KNZB verkoopt via haar website knzb.nl toegangskaarten voor zowel het gehele kampioenschap als voor de drie verschillende categorieën. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie