Gioia (tweede van linksonder) met haar team van ZPCH, met wie ze eind januari 2024 meedoet aan het NK Senioren in Hoofddorp.
Gioia (tweede van linksonder) met haar team van ZPCH, met wie ze eind januari 2024 meedoet aan het NK Senioren in Hoofddorp. Aangeleverd

Gioia zwemt haar 16e NK: “Plezier maken is het belangrijkste”

17 januari 2024 om 08:00 Zwemmen

HOOFDDORP Gioia Captijn (21) is een van de zwemsters die namens Zwem- en Poloclub Hoofddorp deelneemt aan het NK Synchroonzwemmen, dat voor de tiende keer in eigen zwembad georganiseerd wordt. “Je voelt veel support doordat je iedereen kent.”

Tussen een ochtendbezoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en een drie uur lange training in het Hoofddorpse Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) in, heeft Gioia tijd voor een videogesprek. De Hoofddorpse is volop aan het trainen voor het NK Synchroonzwemmen eind deze maand. Naast de groepsuitvoering doet ze samen met teamgenoot Kim Deiman ook mee als duet. Ze neemt sinds 2013 - met uitzondering van de coronaperiode - al deel aan de nationale kampioenschappen binnen haar sport. Dit wordt haar zestiende keer. 

MEDAILLES

Gioia: “Mijn eerste medaille was op het NK in 2017. We haalden toen meteen goud. Dat was super leuk!” De zwemster vertelt dat ze de afgelopen jaren ook verschillende keren een tweede en derde plaats op het NK heeft behaald. “Vorig jaar ben ik zelfs drie keer tweede geworden. Tijdens het NK Senioren deed ik zowel mee aan het technisch duet als de groepsuitvoering. En in juni werd ik tweede tijdens het NK Vrije Combinatie.” 

ONDER WATER

Gioia legt uit wat deze verschillende categorieën precies inhouden. Een ‘vrije combinatie’ is een uitvoering met tien zwemmers. Daarbinnen doe je een stukje solo, duet, met z’n drieën en met alle tien. Bij deze ‘vrije combinatie’ is er dus meer afwisseling dan bij de standaard groepsuitvoering, waarmee Gioia aankomend NK zwemt. Ter vergelijking: dat is met acht meiden in plaats van tien, waarmee ze de eerste dag een technische en de tweede dag een vrije uitvoering zwemt.Je ligt lang onder water en mag de bodem niet aanraken, dat maakt het erg zwaar

Bij een vrije uitvoering hoeft niet per se alles gelijk te gaan, bij de technische uitvoering wel. Die duurt gemiddeld zo’n drie minuten, waarin de zwemmers verplichte elementen uitvoeren. Gioia: “Dat lijkt misschien kort, maar je ligt lang onder water en mag de bodem niet aanraken. Dat maakt het erg zwaar.”

NATIONALE TEAM 

De Hoofddorpse begon op haar zesde al met synchroonzwemmen. “Mijn moeder was zweminstructrice. Tijdens vakanties mochten mijn zussen en ik met haar mee naar het zwembad. Daar trainde ook het nationale team. Na een training vroegen zij of ik het water in kwam, gewoon voor de leuk.” Lachend: “Uiteindelijk ben ik nooit meer weggegaan.”

De tekst gaat verder onder de foto


Gioia (rechts) en duetpartner Kim tijdens een uitvoering in juni 2023.  - Aangeleverd

TRAINEN 

Gioia traint op dit moment vier keer in de week, in totaal twaalf uur. Hoe combineert ze dat met andere dingen? “Dat lukt nu goed. Tijdens mijn middelbare schooltijd aan het Kaj Munk College in Hoofddorp had ik daar meer moeite mee, omdat je dan vijf dagen in de week op school zit. Wel kon ik door een speciale regeling soms eerder weg om te trainen. Op dit moment studeer ik Voeding en Diëtetiek aan de HvA. Omdat ik zelfs best wat vrije tijd over heb naast mijn opleiding, werk ik ook nog twee dagen bij een sportwinkel in Hoofddorp.

Wanneer je zo’n grootmacht ziet, denk je: ‘Wow, zij zijn echt heel goed!

Gioia vertelt dat haar focus nu vooral op haar opleiding ligt. “Met synchroonzwemmen kan ik op hoog niveau sporten, maar het wordt lastig om in het nationale team te komen. Op jongere leeftijd zat ik nog bij het opleidingscentrum voor Jong Oranje. Maar tijdens de testdag, waar je niveau werd getest, ging ik niet door. Ik heb wel eens getwijfeld om te stoppen, maar ik blijf het toch leuk vinden. Ik kan gewoon bij ZPCH blijven trainen en meedoen met NK’s, en dat vind ik prima. We zwemmen op hoog niveau en zitten negen van de tien keer bij de top vijf van Nederland.”

KIKKERLANDJE 

Ook doen Gioia en haar team jaarlijks mee aan internationale wedstrijden. “Dat zijn leuke ervaringen. We zijn bijvoorbeeld in Portugal, Luxemburg en België geweest. Afgelopen jaar deden we ook mee met de Hongaarse Open. Daar hadden ze zo’n immens groot zwembad, echt bizar. Ook kwamen er erg goede teams uit onder meer Hongkong, Amerika en Canada op af. Wanneer je zo’n grootmacht ziet, denk je: ‘Wow, zij zijn echt heel goed!’, als je het vergelijkt met ons kleine kikkerlandje. Dat is heel vet om mee te maken.”

SPANNEND 

Maar dat het aankomend NK een thuiswedstrijd is, vindt de Hoofddorpse toch ook lekker. “Je kunt in je eigen bed slapen, je voelt veel support doordat je iedereen kent en ik vind de organisatie heel goed. Of ik het spannend vind? Een beetje, maar vooral omdat ik druk op mezelf leg om het beste uit mezelf te halen. Dan word je nerveus, terwijl je eigenlijk weet dat je het gewoon kunt.”

GOUD

De synchroonzwemster heeft in ieder geval vertrouwen in het NK. “Er hangt binnen ons team een goede sfeer. We werken goed samen om ons doel te bereiken: aan de jury en het publiek de beste uitvoering laten zien die we in ons hebben. Dan maakt het niet uit welke kleur de medaille heeft. Het blijft natuurlijk altijd ons doel om goud te winnen, maar plezier maken is het belangrijkste.”

Gioia (rechts) en Kim (links) in het water.
Gioia Captijn (links) doet naast de groepsuitvoering tijdens het NK 2024 ook mee als duet met Kim Deiman (rechts).
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie