Er is genoeg indrukwekkend militair materieel te zien tijdens de Red Ball Express.
Er is genoeg indrukwekkend militair materieel te zien tijdens de Red Ball Express. Archief

Jeeps rollen door de polder

20 september 2018 om 15:09 Uit-cultuur/nieuws

AALSMEERDERBRUG Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 houdt zaterdag 22 september, in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling, de jaarlijkse historische rondrit met militaire voertuigen genaamd 'Red Ball Express'. Het is al de zeventiende keer dat dit evenement door de regio trekt.

De Red Ball Express dankt haar naam aan de gelijknamige militaire logistieke operatie die de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog opzetten. Doel van deze operatie was het bevoorraden van de troepen die oprukten naar Duitsland. De huidige Red Ball Express, bestaande uit zo'n vijftig voertuigen, vertrekt zaterdag 22 september vanaf 10.00 uur bij museum CRASH. Belangstellenden kunnen de voertuigen daar al vanaf 8.30 uur komen bekijken. Onder de deelnemers bevinden zich allerlei authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

De route leidt via onder meer Badhoevedorp en Halfweg naar de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Daar leggen de deelnemers op ieder graf een bloem. De verwachting is dat de voertuigen hier rond 11.30 uur aankomen en om 12.30 uur weer vertrekken. Het tweede gedeelte van de route leidt richting Hoofddorp, waar op het Burgemeester van Stamplein van 13.30 tot 15.30 uur een stop wordt gehouden zodat het publiek de voertuigen kan bezichtigen.

Burgemeester Onno Hoes ontvangt de Red Ball Express, en hij legt samen met de deelnemers aan de tocht bloemen bij het Verzetsmuseum dat nabij het plein staat. Rond 15.30 uur vertrekt de stoet voor het laatste deel van de tocht, die om 16.00 uur eindigt bij museum CRASH.

De Red Ball Express verwelkomt dit jaar twee bijzondere gasten. Zowel de heer Tom van Rijn (die betrokken was bij de illegale kranten 'In den Storm' en 'Naar de Overwinning' en later bij de Binnenlandse Strijdkrachten zat) en mevrouw Stieneke van Stam (dochter van commandant van het verzet in Haarlemmermeer Cor van Stam) zijn in Hoofddorp aanwezig tijdens de bloemlegging. Het Ere-peleton Binnenlandse Strijdkrachten is zoals gebruikelijk aanwezig in Bloemendaal.

Een belangrijk onderdeel van de Red Ball Express is herdenken, gedenken en herinneren. Meer informatie: www.crash40-45.nl of www.redballexpress.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie