Elise van Melis met fossiele boomstronk.
Elise van Melis met fossiele boomstronk. Historisch Museum

Publiek mag topstukken Historisch Museum nomineren

Uit-cultuur/nieuws

CRUQUIUS Naast Gemaal De Cruquius moet begin 2021 een paviljoen komen te staan waarin de bijzondere geschiedenis van Haarlemmermeer verteld wordt. Bij de verhuizing van de collectie van Historisch Museum wordt deze bekeken en gewogen.

Dat gebeurt door een team van collectiebeheerders en historici onder leiding van directeur Elise van Melis. Maar, uniek in de museumwereld: ook het publiek speelt een belangrijke rol. Van Melis: "Geschiedenis is van ons allemaal. Daarom nodig ik iedereen uit mee te denken wat de topstukken zijn van de collectie. De tijd dat de conservator dit bepaalt is voorbij. Het publiek heeft ook zijn inbreng hierin. Een object is meer dan een levenloos ding. Door het publiek objecten te laten nomineren en hun verhaal erachter te schetsen komt de collectie tot leven."

ERFGOED Het publiek kan in het Historisch Museum topstukken nomineren via een online- of papieren formulier. Bij de museumbalie zijn instructies te verkrijgen. Elise van Melis: "Thema's als land, water en lucht, en objecten als de rolpaal, een ploeg van Vicon en de sleutel van Fort Schiphol maken natuurlijk deel uit van het verhaal van Haarlemmermeer, het DNA van Haarlemmermeer, maar we zijn heel benieuwd waar het publiek mee zal komen."

Van Melis hoopt op een grote opkomst van mensen die zich betrokken voelen bij het erfgoed van Haarlemmermeer. Zo krijgt het museum inzicht in wat het publiek waardevol vindt en met elkaar en de volgende generaties wil delen. In welke vorm de selectie topstukken in het nieuwe museum getoond gaan worden is nu nog niet bekend. Het publiek kan tot 30 april topstukken nomineren.

OPENINGSTIJDEN Het Historisch Museum is open op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Vanaf 1 april is het museum open van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum is te vinden aan Bosweg 17, Hoofddorp.

Ring van burgemeester Amersfoordt.
advertentie
advertentie