Afbeelding
Timur Akhmetov

Glurende machines en apocalyptische scènes

29 maart 2019 om 18:00 Uit-cultuur/nieuws

VIJFHUIZEN Het nieuwe Kunstfortseizoen begint zondag 7 april om 15.00 uur met de opening van twee tentoonstellingen in het Kunstfort, Fortwachter 1.

Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van de kenmerkende programmering van het Kunstfort, geïnspireerd op het genre van science fiction. Het openingswoord om 15.30 uur, gevolgd door een performance van Timur Akhmetov. Tevens zijn in en rondom het fort werken te zien van Ann Lislegaard, Coralie Vogelaar en kunstenaarscollectief HARD-CORE. Het fort is geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

NICOLA ARTHEN In de industriële Genieloods toont Nicola Arthen (Duitsland, 1990) een site-specific presentatie van zelfontwikkelde sculpturale objecten en videowerk, daarbij verwijzend naar de werking van machines en surveillancetechnieken. Met installatie, video en sculptuur onderzoekt Nicola Arthen de relaties tussen mens en machine. Hij richt zich daarbij op de impact van technische innovaties en de ideologieën waarmee ze gepaard gaan. Technologie wordt ingezet om het verborgene te onthullen en introduceert zo steeds weer nieuwe manieren van 'kijken'. Drones scannen bouwkundige structuren zonder zelf te worden gedetecteerd. Maar kan zo'n blik van boven echt de complexiteit van de werkelijkheid herkennen?

Arthen werd in 2017 genomineerd voor de Longlist van de Prix de Rome en won in 2015 de Fine Arts Prize van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In 2018 nam hij deel aan Prospects & Concepts, de presentatie met opkomend talent van het Mondriaan Fonds op de internationale kunstbeurs Art Rotterdam.

TIMUR AKHMETOV In het fort toont Timur Akhmetov (Rusland, 1985) een door architectuur geïnspireerde installatie met diverse videowerken. In de betonnen ruimtes laat hij een merkwaardig verhaal spelen: een vertraagd schouwspel verwijst naar de chaotische evacuatie van een groep jongeren. Akhmetov werkte een maand in de Kunstfort residency. Zijn praktijk borduurt voort op wat hij leert door het leven van alledag. Akhmetovs installaties bestaan uit videowerken die het eigenaardige, het complexe en het wonderbaarlijke vangen. Dit combineert hij met spoken word en performance.

Akhmetov woont in Tblisi, Georgië, waar momenteel een nieuwe bruisende kunstscene in opkomst is. In Nederland studeerde hij aan de Rietveld Academie en het Piet Zwart Instituut.

KUNSTFORT KASUS Vincent Knopper is de eerste deelnemer van Kunstfort Kasus, een residency-programma waarbij kunstenaars en ontwerpers gedurende één kalenderjaar hun studiopraktijk uitbreiden naar (de omgeving van) het Kunstfort. Vanaf 7 april toont hij zijn eerste object.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie