Afbeelding
Eigen foto

Robert Knol over Art of Living

6 december 2018 om 12:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER Weg met drukte en stress. Wie zegt nooit: even niet, ik wil afstand nemen? We zijn druk, druk, te druk. Onze to-do-lijstjes zijn overvol, ons hoofd tolt. Halt. Tijd voor een ommezwaai. Robert Knol, yogaspecialist en coach, staat graag klaar om mensen weer in balans te krijgen 'De afstandsbediening over je leven wil je zelf vasthouden'.

Knol deed mee als honkballer aan de Olympische Spelen in Seoul. "Een prachtig hoogtepunt als sporter". Hij ging voor het allerhoogste, want zo is het leven van een topsporter: continu jezelf verbeteren. Je zit in een prestatie-flow op weg naar dat ene moment, waarop je top moet zijn. En dan, medailles of niet, is het over. Je moet zeggen: dag sportleven, je was mooi, maar dat was het. Voor Knol kwam dat moment op zijn 30ste.

"Ik moest afscheid nemen van een lange periode waarin alles om honkbal draaide. Het NOC bood een nazorgtraject, dat me op de rails moest zetten richting een gewone baan. Dat is goed gelukt. Ik kon aan de slag als loopbaanadviseur. Een uitdagend vak, maar ook veeleisend. Je zet je in voor mensen die in een moeilijke levensfase zitten, bijvoorbeeld vanwege ontslag. Dat vraagt empathie en kost veel energie. Na een paar jaar kreeg ik een burn-out. Ik was de balans tussen werk en rust helemaal kwijt".

Het was duidelijk: zijn roer moest om. Dat is hem 20 jaar geleden gelukt via het Happiness programma Art of Living "Het liet me kennismaken met een unieke ademtechniek, waardoor je heel gemakkelijk kunt mediteren. Even helemaal weg om daarna met volle energie terug te zijn. Ik vond er rust en wijsheid en leerde mijzelf weer in balans te krijgen. Het programma biedt krachtige tools, waardoor je jezelf in korte tijd een compleet ander gedragspatroon kunt aanleren. Ik werd een ander mens. Ik voelde me dankbaar."

Het gaf hem een positieve drive om zich in te zetten ook anderen uit stresssituaties te helpen. Hij richtte Meesterschap in Vitaliteit op, van waaruit hij werkt als docent yoga en coach. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief voor het Happiness programma. "In de laatste 15 jaar heb ik deze cursus met duizenden mensen gedeeld. Ik heb velen blijvend energieker en blijer zien worden. Daar doe je het voor."

Als yogadocent leert hij mensen innerlijk tot rust komen. "Ze maken kennis met speciale ademtechnieken, waardoor ze totaal kunnen ontspannen." Voor bedrijven is hij beschikbaar als coach. Hij geeft lezingen en verzorgt trainingen, zowel individueel als voor groepen. "Anno nu zijn de eisen die aan mensen gesteld worden hoog. En de lat gaat steeds hoger. Stress en druk zijn geen probleem, als er voldoende innerlijke ontspanning tegenover staat. Je moet letterlijk op adem komen. Bij de huidige bedrijfsfilosofie staat zoiets niet bovenaan. Vanuit de sportwereld weet ik waar ik het over heb. Er is veel overeenkomst met het veeleisende bedrijfsleven. Een topsporter kan alleen pieken als hij ín control is, dus rust en overzicht heeft om op het juiste moment toe te slaan. Datzelfde geldt in het bedrijfsleven. Alleen met een helder hoofd bepaal je de juiste koers."

Interesse? Van 14 t/m 16 december is er een Happiness programma in Zwaanshoek.

Vr: 18-22 uur, za en zo 9.30-13.15 uur. Cursus: € 295, studenten € 195.

Yogalessen, ook voor mannen, op maandag- en dinsdagavonden.

Meer info: www.meesterschapinvitaliteit.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie