De uit het Limburgse Velden afkomstige Paul Heger met zijn vader Wiel.
De uit het Limburgse Velden afkomstige Paul Heger met zijn vader Wiel. pr

Verse asperges en aardbeien binnenkort te koop in Lijnden

17 maart 2019 om 10:44 Nieuws

LIJNDEN De uit het Limburgse Velden afkomstige asperge-, aardbeien- en bessenteler Paul Heger was met zijn vader Wiel komen kijken of zij naast het pand in Lijnden een verkooppunt konden starten in Heemskerk. 

"Ja, wij willen eigenlijk meer verkooppunten om onze asperges en aardbeien te kunnen verkopen. Mijn vader is zo'n 30 jaar geleden begonnen met het telen van asperges. Toen was de verkoop vooral op Duitsland gericht en ging daar zo'n 60 procent van onze teelt naartoe. Helaas hebben wij als teler de Duitse markt geholpen door ze het vak te leren. Daar worden nu zoveel asperges geteeld dat wij daar niets meer kwijt kunnen."

HOLLAND Paul Heger vertelt dat zij daarom zo'n 10 jaar geleden eens in Holland zijn gaan kijken of daar verkoop en teelt mogelijk zou zijn: "Wij verkochten onze asperges al aan de Amsterdamse groothandels van der Spijk en Rustenburg die onze waar weer leveren aan winkels, restaurants en marktkooplui. Maar in Lijnden gaan wij nu voor het vijfde jaar verkopen aan particulieren. Wij weten ook zeker dat er hier voor de verkoop van asperges nog een flinke potentie is omdat Hollanders eigenlijk nog weinig asperges eten. Zeker jongeren. Terwijl het eten van asperges erg gezond is. Die zuiveren het lichaam en je blijft er slank bij."

Volgens de teler is het niet voldoende bekend wat je allemaal met asperges kunt: "Probeer bijvoorbeeld de witte of groene asperges eens te wokken met wat uien en dan eten met wat sojasaus. Wij verkopen hier ook veel aspergesoep. Dat noemen wij Moeders Soep. Wij hopen wel dat als klanten daarvan 10 liter komen kopen zij dat vooraf even aankondigen. Ik moet toch zorgen dat er altijd voldoende verse soep is.' Heger benadrukt dat hij wel elf soorten asperges verkoopt: 'Vooral de groene asperges worden steeds meer gerespecteerd. Vorig jaar verkochten wij al 25 procent meer groene asperges dan voorheen. En veel klanten laten hun asperges hier schillen."

HOLLANDERS Vader Wiel Heger kijkt er al naar uit om in Lijnden samen met zijn vrouw Maria en schoondochter Marina met de verkoop van de asperges en aardbeien te kunnen starten: "Onze klantenkring groeit nog elk jaar en het doet ons goed dat de mensen hier zo vriendelijk en joviaal zijn. Wij zijn hier in deze loods in Lijnden op de hoek Schipholweg en Hoofdweg terechtgekomen omdat wij de eigenaar kenden. Met hem zijn wij op zoek geweest naar voor de aspergeteelt geschikte grond. Die bleek toen naast de loods te liggen. Jammer is wel dat wij het hier met een terrasje niet gezelliger kunnen maken. Dat komt omdat wij hier geen toiletten voor klanten hebben. Voor onszelf nemen wij een eigen toilet mee."

Heger verwacht dat de oogst dit jaar door de warme zomer van 2018 misschien wel 20 procent lager uit zal vallen: "Maar Eerste Paasdag valt op 21 april. Dat is laat. Daarom verwacht ik geen extra hoge prijzen. Mijn familie doet van 29 maart tot 26 juni de verkoop. Zelf ga ik elke dag naar Limburg om verse asperges te steken. Die worden in de ochtend gestoken, moeten dan 5 uur het water in en gaan daarna in de verkoop. Verser kan eigenlijk niet. Bovendien zullen wij dit jaar weer ook hier uit de grond van Lijnden oogsten en direct bij ons verkopen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie