Afbeelding
Trudy Witteman

Topnoteringen voor eigen Vijfhuizens bier: Le Grand Crue valt in de smaak

4 juni 2019 om 13:12 Nieuws

VIJFHUIZEN Een droom die uitgekomen is. Met dat gevoel kijkt Erwin Groot naar het plein vol mensen die komen kennismaken met het bier Le Grand Crue. Zijn bier.

Op het gezellig ingerichte plein naast het dorpshuis is het druk deze 1e juni. Met de zon hoog aan de hemel heeft Erwin Groot geen betere dag kunnen uitkiezen voor de presentatie van het eigen Vijfhuizens bier dat er op zijn initiatief is gekomen. Le Grand Crue. Zijn naam zit erin en het is tevens een verwijzing dat dit bier een heel mooi bier is. Vindt ook brouwer Edwin de Redelijkheid, bekend van BE+ER. "Erwin vroeg of ik zijn bier wilde brouwen. Hij had een prachtig door hemzelf bedacht recept. Een mooie uitdaging", kijkt Edwin terug. "Het proefbrouwsel had een prima smaak. Ik was er gelijk enthousiast over." De brouwer omschrijft het bier als 'mooi vol met een moutige smaak en licht zoet'. Ook maar eens even de mening gevraagd van Gery Uijtenhaak-Mesman. De oud-Vijfhuizense is de enige biersommelier tevens bierkeurmeester van ons land. "Het bier heeft meer body dan een standaard pilsener, heeft een mooi aroma en is zonder bijsmaakjes. Echt knap gebrouwen", is haar deskundige oordeel nadat ze haar neus en smaakpapillen hun werk hebben laten doen.

Zittend op een strobaal en met zijn hoofd in het zonnetje spreekt Cor de Koning van een 'fris kwaliteitsbiertje'. Hij wil het geen pils noemen. "Dit bier is een aantal niveaus hoger dan pilsener. Ik had het al op fles geproefd, maar van de tap is ie nóg veel lekkerder." Om vervolgens snel een rondje te halen.

Het is niet alleen Le Grand Crue wat de klok slaat. Henk Ziere presenteert heerlijk 0.0 bier en Hans Dijkzeul van 't Biervat zorgt voor wijn. In zijn winkel heeft hij een mooie plek ingeruimd voor het Vijfhuizens bier. Volgens het etiket Liefdevol gebrouwen voor de echte genieter. "Het loopt als een trein", weet Hans. Een rondje over het plein leert dat er nóg meer mooie drankjes uit het dorp komen. Rob en Edith presenteren hun Dijk Cider en Etiënne en Martin zijn present met hun in het Kunstfort gestookte Tolmann's gin.

Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie