krijgt onnodig zwart einde

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Zondagvoetbal

Scheidsrechter Pasman raakt het spoor volledig bijster en staakt geheel onnodig de wedstrijd “Spaarnwoude heeft vandaag verdiend gewonnen,” stelde elftalbegeleider Piet Nieuwenhuijse onomwonden en voor het gemak even ervan uitgaand dat de wedstrijd door de KNVB met tachtig minuten inderdaad als uitgespeeld zal worden beschouwd. “Zij waren veel feller, zij speelden om te winnen. VVC is vandaag niet in het stuk voorgekomen. Een terechte nederlaag. Maar dat de wedstrijd op deze manier moet worden afgeblazen is niet te begrijpen. Waar was de goede man in vredesnaam mee bezig?”

VVC - Spaarnwoude 0-2 (0-1)

Gele kaarten: Chuma Jammeh (twee maal, dus rood), Jordy Oudhuizen en Menno Martens

Een vraag die waarschijnlijk nooit zal worden beantwoord. Scheidsrechter Pasman was tien minuten voor tijd de regie over de wedstrijd en ogenschijnlijk de controle over zichzelf kwijt. Misschien was het juist daarom dat de arbiter staken als enige redmiddel zag. Bemiddelingspogingen van beide aanvoerders mochten niet baten, de deur bleef dicht en de wedstrijd was na tachtig minuten afgelopen. Hoewel, wedstrijd? Jos Rump en Piet Nieuwenhuijse konden coachen wat ze wilden, de spelers van VVC waren niet vooruit te branden. Als excuus gold de afwezigheid van de complete voorste lijn en van de wel beschikbare spelers waren er vijf aan het vasten vanwege de ramadan. Lichtpuntje was John de Meijere onder de lat. Doelman Gerard Janzen was ziek geweest, De Meijere wilde na een jaar niet in actie te zijn geweest graag weer keepen. In de tiende minuut moest hij het antwoord schuldig blijven op een harde vrije trap vanaf de punt van het strafschopgebied. Minder fraai was het moment in de 65e minuut toen de doelman faliekant onder een voorzet doorliep. Via de kluts kwam de bal voor de voeten van een tegenstander die de bal in het lege doel kon schuiven. VVC had tot dat moment nog geen kans gehad dus met 0-2 leek het duel beslist. In de 79e minuut kon John de Meijere zijn fout herstellen door een strafschop te stoppen. Langs de lijn probeerden Jos Rump en Piet Nieuwenhuijse nog één keer alle krachten te mobiliseren. Chuma Jammeh leek door te breken maar de grensrechter van Spaarnwoude vlagde. Jammeh werd teruggefloten en na wat protesten en lichte onvriendelijkheden begon scheidsrechter Pasman met kaarten te zwaaien. Daarmee bereikte hij het tegenovergestelde van hetgeen hij naar alle waarschijnlijkheid beoogde: rust in het veld. Toen hij zelf ook tot die conclusie kwam, holde hij op een drafje naar de kleedkamer om niet meer terug te keren. Een triest einde van een voor VVC al weinig opwekkende voetbalmiddag.