Marinus van Rijsbergen: werkgroep Boerderij Onderzoek H’meer

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

MEERHISTORIE - De Stichting Meer-Historie is een bijzonder actieve vereniging met als belangrijkste doel het vastleggen van de historie van Haarlemmermeer. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen ingesteld. In een korte serie stellen die werkgroepen zich voor, met als afsluitende vraag: wordt u ook lid? In deel 1: Marinus van Rijsbergen

“Mijn interesse gaat uit naar mensen en hun leven. Daar ben ik vroeger als bestuurder veel mee bezig geweest en nu kan ik me op dit gebied uitleven in het vrijwilligerswerk voor de stichting Meer-Historie. Ik zit inmiddels 10 jaar bij deze club en mijn enthousiasme voor en kennis over de geschiedenis van deze polder groeit nog steeds. Onze werkgroep, waarvan ik voorzitter ben, richt zich op geschiedschrijving van de Haarlemmermeerse agrarische sector. Onderzoeken en vastleggen van wat er was en nu nog is. De boerderijen en hun bewoners mag je beschouwen als de ruggengraat van de Haarlemmermeerse poldergeschiedenis. Het is de rode draad van het prille begin naar de dag van vandaag.

Het eerste boek ‘Haarlemmermeerse boerderijen en hun bewoners’ waar we als werkgroep ruim vijf jaar aan hebben gewerkt verscheen in 2005. De oplage van 1.500 exemplaren is inmiddels uitverkocht. In dit boek staat vooral de architectuur centraal van de vele verschillende boerderijtypen, die met de pioniers uit andere delen van Nederland is meegekomen naar de polder. In het vervolg op dit boek, dat eind 2008/begin 2009 zal verschijnen, staat het boerenbedrijf centraal. De ontwikkeling van de agrarische sector in Haarlemmermeer. De manier waarop er vroeger geboerd werd, maar ook hoe er nu met moderne middelen gewerkt wordt. De teelt van gewassen, het gebruik van gereedschap en de machines, maar ook de functie door de jaren heen van het polderbestuur, het waterschap en de landbouwvoorlichtingsdienst. We graven naar relevante informatie uit het verleden en leggen verbanden richting toekomst. Een tweede rode draad in het boek is de agrarische sector in relatie tot de ontwikkeling van de diverse dorpen, buurtschappen en wijken. Het is razend interessant om te ontdekken hoe de agrarische sector de polder heeft gevormd. Er is enorm veel gebeurd in een relatief korte tijd. Dat tekent de variatie en rijkdom van de Haarlemmermeerse geschiedenis.

Compleet beeld

Ooit telde de Haarlemmermeerpolder 526 praktiserende boerderijen. Momenteel zijn het er krap 200, waarvan driekwart nog in bedrijf. Veel nazaten uit toonaangevende Haarlemmermeerse boerenfamilies zijn nu nog in leven en kunnen vanuit eigen ervaring boeiend vertellen over vroeger en nu. We hebben voor het nieuwe boek een selectie gemaakt van 65 interessante en nog niet eerder beschreven boerderijen uit Rijsenhout, Lisserbroek, Badhoevedorp, Rijk, Nieuw-Vennep en Hoofddorp. Levendige familieverhalen worden gekoppeld aan literatuur- en archiefonderzoek en aangevuld met fotografisch materiaal levert dit een compleet beeld op van ruim 150 jaar boerenleven in de Meer. Ofschoon ik meer een prater ben dan schrijver, heb ik dat laatste ook leren waarderen.

Toch geniet ik het meest van de bezoeken aan bijzondere boerderijen en de mensen die ik daar spreek. Ik dacht dat ik het boerenbedrijf aardig kende vanuit mijn vroegere werk als voorzitter van de landelijke Bond van Agrarische Loonbedrijven, maar ik stuit hier regelmatig op zaken waarvan ik nog nooit gehoord heb. Dan besef je pas goed dat je in een uniek stukje Nederland woont met een unieke bestaansgeschiedenis. Daar komt bij dat het bijzonder fijn is te werken met fantastische werkgroepleden.”

Ook vrijwilliger bij en/of begunstiger worden van de stichting Meer-Historie? Bel dan naar de heer G.J. Deddens, (023) 561 31 30 of mail naar gjdeddens@hetnet.nl. Meer informatie op www.meerhistorie.nl.

Op de foto vlnr: Rinus van Rijsbergen, Frank Ossewaarde, Bram van Beek, Kees van der Veer, Ben Langedoen en Albert Bolt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie