Hoofddorps stel opgepakt voor bijstandsfraude

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De sociale recherche heeft afgelopen maandag een Hoofddorps stel aangehouden op verdenking van bijstandsfraude. De vrouw en de man worden verdacht ongeveer 45.000 euro ten onrechte te hebben ontvangen. Wethouder Tom Horn was getuige van de actie. Hij liep toevallig een dagje mee om van dichtbij mee te kunnen maken wat het werk van de sociale recherche inhoudt.

De wethouder Sociale Zaken over de aanhouding: ,,Ik sta voor een sociaal én streng beleid. Inwoners die recht hebben op een uitkering moeten er altijd van verzekerd kunnen zijn dat ze deze ook krijgen. Hij of zij die misbruik maakt van de regelingen, wordt vervolgd. Wij investeren fors in onze bijstandscliënten, vooral via het Leerwerkbedrijf en dus willen we ook misbruik streng aanpakken.’’

De aangehouden vrouw ontving sinds eind 2004 een bijstandsuitkering van de gemeente als alleenstaande ouder. Zij bleek echter sinds begin 2005 samen te wonen met een werkende man. De man stond ingeschreven op het adres van zijn ouders, maar woonde feitelijk bij de vrouw.

Hierdoor had de Hoofddorpse geen recht op een uitkering. In opdracht van de officier van justitie in Haarlem zijn de twee deze week aangehouden na een onderzoek van ongeveer drie maanden: de vrouw omdat ze de gemeente niet heeft gemeld dat zij samenwoonde en de man omdat hij voordeel had van de uitkering.

Beiden hebben tegenover de sociale recherche bekend. Het stel moet zich later verantwoorden voor de rechter. De gemeente gaat het fraudebedrag van 45.000 euro terugvorderen.

De sociale recherche staat vier à vijf keer per jaar onverwacht bij mensen op de stoep in verband met bijstandsfraude. Verder worden zo’n twintig onderzoeken verricht die niet resulteren in een aanhouding. Per jaar wordt voor zo’n 200.000 tot 300.000 euro aan fraude met bijstandsuitkeringen opgespoord. Dat kan onder meer door diverse computerbestanden te raadplegen. Ook worden er tips van burgers over fraude nagetrokken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie