Vijfhuizen legt zich niet neer bij sluiting consultatiebureau

20 december 2007 om 00:00 Nieuws

VIJFHUIZEN - Het dorp Vijfhuizen legt zich niet neer bij de sluiting van het consultatiebureau (CB) voor zuigelingen en peuters. De Vereniging Dorp Vijfhuizen (VDV) is het niet eens met de beweegredenen van het college en heeft een uitvoerige brief aan de gemeenteraad gestuurd. Deze komt vandaag in de raad aan de orde.

In de brief laat VDV weten geschokt te zijn door het besluit en de snelheid waarmee dit is doorgevoerd, zonder dat hierin de gebruikers van het CB, de bewoners of de dorpsvereniging zijn betrokken. Het bureau is per 1 november verplaatst naar het Spaarnepoortgebouw bij het ziekenhuis in Hoofddorp. VDV betreurt het dat er niet is gezocht naar een alternatieve locatie in het dorp. "Zowel aan de GGD als aan wethouder Van Dijk hebben wij gemeld dat wij zelf een goed geoutilleerde ruimte in het dorp kunnen verzorgen, maar hier is niet op ingegaan. Vreemd, want de gemeente wil juist gebiedsgericht werken stimuleren. Deze basisvoorziening hoort in het dorp te blijven."

Van Dijk wil verspreid over de gemeente 4 of 5 Ouder en Kind Centra (OCK) realiseren. De consultatiebureaus moeten daar in opgaan. Op organisatorisch gebied zijn ze goed, maar het klantencontact moet zo dicht mogelijk in de wijk of het dorp plaatsvinden, meent VDV. "In de oude situatie was er contact met de wijkverpleegkundige en consultatiebureau-arts die de situatie in het dorp goed kenden. Doordat nu de spreekuren verspreid zijn over meerdere bureaus is er niemand meer die een algeheel overzicht heeft over de zorg en het welzijn in het dorp. Daarbij komt dat in de grote nieuwbouwwijk Stellinghof veel bewoners weinig of geen relatie hebben met het dorp. Hier wonen ook relatief veel ex-asielzoekers. De kans is groot dat juist mensen uit de kwetsbare groepen het contact met het CB verliezen en dit levert weer minder "natuurlijke" integratiemogelijkheden op."

Het CDA en de HAP staan vierkant achter het dorp en gaan vanavond om een raadssessie vragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie