Klein werk met architectonische grondslag van André Kruysen

Nieuws

HOOFDDORP - Het werk van beeldend kunstenaar André Kruysen heeft een architectonische grondslag. Niet alleen bouwt hij grote werken in de openbare ruimte, ook maakt hij kleinschalig werk uit karton, gips en verf. Deze vaak strakke en ruimtelijke vormen zijn prachtig in hun relatieve eenvoud en stralen een grote precisie uit. Lijnen, hoeken en vlakken komen ook in zijn kleinschalige 3d bouwkunstwerken samen tot een abstract geheel met een grootse uitstraling. Van donderdag 6 t/m maandag 25 maart is in het Kabinet van Het Oude Raadhuis een expositie te zien van het kleinere werk van André Kruysen.

De spanning in het werk van André Kruysen vloeit voort uit het samengaan van constructivistische en deconstructivistische tendensen. Of zoals hij het zelf formuleert: “Mijn werk gaat over verstoring van orde en de verstilling die zich vormt in een nieuwe structuur, ook als daarvoor het oude moet worden opgebroken.” Eerder werkte André Kruysen voor zijn kleinschalige bouwwerken vooral in het wit, nu voegt hij voor het eerst kleur als een nieuw element, een nieuwe laag, toe.

André Kruysen volgde de opleiding Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie in Den Haag en studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam. Sindsdien exposeert Kruysen in binnen- en buitenland. Tijdens een verblijf in New York in 1992 en 1993, groeide Kruysens belangstelling voor de architectuur. Kruysen maakt sindsdien architectonisch, vaak groot opgezet werk waarbij hij speelt met de omringende ruimte en de lichtinval hierin. Zo bouwde hij in de Grote Kerk in Den Haag een prachtig vormgegeven muur die de kijker bewust maakte van het prachtig invallende licht door de kerkramen. Ook voor de tentoonstelling ‘Pionèri con Tutti’ in 2002 in Hoofddorp, bouwde hij een raamconstructie waarbij het licht een grote rol speelde.

André Kruysen (1967) is een vertegenwoordiger van de vierde generatie kunstenaars uit de familie Kruysen. Overgrootvader Jan en opa Antoon waren schilders, vader Bernard is klassiek zanger. Museum Kruysenhuis in Oirschot heeft zich tot doel gesteld het werk van de familie te verzamelen.Het Oude Raadhuis is gevestigd aan de Hoofdweg 675 in Hoofddorp en is geopend van dinsdag t/m zondag van 12 tot 20 uur.

Zie ook www.hetouderaadhuis.nl.

advertentie