HAP en D66 willen stroom winnen uit zout kwelwater

4 september 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente moet onderzoeken of het mogelijk is om stroom te winnen uit zout kwelwater, een zogeheten Blue Energy project. De lokale partij HAP wil hiervoor vanmiddag samen met D66 een motie indienen tijdens de raadsvergadering. “Als deze techniek hier kan worden toegepast, zijn er geen windmolenparken meer nodig”, zeggen fractievoorzitters Marjolein Steffens-van de Water (HAP) en Denise Abbas (D66). Zij verwachten brede steun voor hun voorstel.

De HAP en D66 willen laten onderzoeken of het zoute kwelwater, waar Haarlemmermeer tot nu toe last van heeft gehad bij het bouwen van de nieuwe wijken, gebruikt kan worden voor stroomwinning. “Blue Energy is het winnen van stroom uit de combinatie van zoet en zout water”, vertelt Steffens. “Het principe is dat een zoet- en zoutwaterstroom langs een speciaal membraam wordt geleid. Door het verschil in zoutgehalte van het water ontstaat er warmte-energie, die wordt omgezet in elektriciteit. In de begintijd van deze ontwikkeling waren de membramen zeer kostbaar, maar Kema heeft inmiddels een relatief goedkoop membraam ontwikkeld, dat ook nog eens meer energie opbrengt.

De partijen willen dat de gemeente onderzoekt of het zoute kwelwater kan worden opgepompt en na gebruik teruggepompt in een diepere bodemlaag. Het rendement zou veel hoger zijn dan bij windenergieparken. HAP en D66 noemen het kwelwater daarom een mogelijk nieuwe “bodemschat”.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie