Jeugdclubleden middagje op zoek naar insecten in het bos

18 september 2008 om 00:00 Nieuws

Nol van Burik, hij begeleidt deze middag het groepje kinderen door het bos, mag het een paar keer zeggen. Want er worden heel wat insecten en waterbeestjes gevonden. Dat is ook precies het doel van deze zaterdagse activiteit van de jeugdnatuurclub, aan het begin van het tweede seizoen: zien wat er leeft in het bos en in het water.

HOOFDDORP - “Iew, wat een eng beest”, klinkt het zaterdagmiddag in het Haarlemmermeerse Bos. En meteen wordt er flink met de handen gewapperd om het kleine beestje weg te jagen. Enkele tellen later blijkt dat het gaat om een spin. “Dat is geen eng beest waar je bang voor hoeft te zijn hoor,” zegt Nol van Burik geruststellend tegen het lid van de jeugdnatuurclub. “Gewoon rustig kijken. Dit beestje doet echt niets.”

Na zo’n drie uur speuren en met een schepnetje werken blijken dat heel wat diertjes te zijn. Schrijvertjes, watervlooien, spinnen en spinnetjes, slakken met en zonder huisje, vliegen in allerlei soorten en maten (én kleuren), vlinders (witte en blauwe), libellen en waterjuffers, bijen en wormen. Alle namen worden netjes op papier gezet, waar het dier(tje) gevonden is, hoeveel er gevonden zijn en of er iets speciaals mee aan de hand is.

De dieren worden gevonden op en langs de insectenroute die enkele maanden geleden officieel geopend werd door burgemeester Theo Weterings. Op die dag scheen de zon en vlogen er nog tal van vlinders door het bos. Vandaag is de temperatuur beduidend lager en heeft het ‘s ochtends nog geregend. Het eerste uur van de wandeling zijn er daarom weinig dieren te vinden. Maar als rond twee uur de zon doorbreekt en de temperatuur een stuk aangenamer aanvoelt, komt de insectenwereld tot leven. Als de groep in de groenstrook tussen de Kruisweg en het Haarlemmermeerse Bos loopt, kan Nol van Burik het haast niet meer bijhouden. Op de tabel komen er in rap tempo allerlei namen bij. En streepjes van het tellen want er fladdert niet één vlinder - het zijn er tientallen. En zweefvliegen. En bijen. En vliegen. De tocht eindigt waar die begon: bij het Historisch Museum. En omdat er nog wat tijd over is én Monumentendag maken de meesten nog een rondje door het museum. Daar zijn verschillende ‘sporen’ te zien die Haarlemmermeer rijk is. Maar er hangen ook prachtige schoolplaten. “Kijk, die hebben we net in het echt gezien”, klinkt er door het museum.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie