‘Inwoners raken met digitale tv hun lokale omroep kwijt’

18 september 2008 om 00:00 Nieuws

Haarlemmermeer heeft sinds oktober 2006 een lokale radiozender en sinds augustus dit jaar een volledig functionerende televisiezender: Meerradio en MeerTelevisie. De gemeente subsidieert die publieke omroeporganisatie, waardoor deze kostendekkend kan draaien. Meerradio en Meertelevisie zijn samen een jonge, groeiende omroep.

HAARLEMMERMEER - Steeds meer inwoners van Haarlemmermeer raken hun lokale omroep kwijt door de opkomst van digitale televisie. Gebruikers van digitale tv kunnen de analoge lokale omroep niet ontvangen. De fracties van D66 en HAP maken zich hier zorgen over en hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

MeerTelevisie is analoog via de kabel te ontvangen. Steeds meer mensen schakelen echter over op digitale televisie. Er is een wettelijke verplichting voor kabelexploitanten de lokale televisiezender gratis analoog via de kabel door te geven. Die wettelijke verplichting bestaat voor de digitale doorgifte nog niet. Mensen die overschakelen op digitaal televisie raken op dit moment dus hun lokale zenders kwijt. Bij een verdere groei van het percentage digitale abonnees zullen daarom steeds minder inwoners van Haarlemmermeer de televisiebeelden van de lokale omroep ontvangen.

Fractievoorzitters Denise Abbas (D66) en Marjolein Steffens-van de Water (HAP) stellen vast dat deze trend haaks staat op de wens van de omroep én de gemeente dat de lokale omroep groeit en juist steeds méér mensen bereikt. “D66 en HAP vragen het college de mogelijkheden te onderzoeken de doorgifte van het signaal via het digitale kanaal veilig te stellen.In ieder geval totdat deze doorgifte, zoals dat al voor de kabel geldt, wettelijk verplicht wordt”, aldus Denise Abbas.

Bij de omroep hebben al veel inwoners geklaagd over het gemis van de plaatselijke zender op het digitale kanaal. D66 en HAP zijn bang dat de lokale omroep zijn prestatieafspraken met de gemeente niet meer kan nakomen. Volgens beide partijen zou de omroep zich digitaal moeten ‘inkopen’ bij de kabelexploitant. Een grove schatting leert dat dit tenminste eenmalig 10.000 euro en een aantal duizenden euro’s per jaar gaat kosten. D66 en HAP willen niet dat de lokale omroep hiervan de dupe wordt en vragen het college van B en W daarom om actie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie