Fulltime kunstenaar verheft gitaar tot openbaar kunstbezit

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

“Ik heb meerdere redenen om de door mij beschilderde elektrische gitaar als gevelsteen op mijn blauwe woonhuis te hangen en het daarmee te verheffen tot openbaar kunstbezit”, laat fulltime kunstenaar Frans Ouwerkerk weten. “Ik vind dat je in deze zware tijden iets voor de mensheid moet doen. En omdat ik kunstenaar ben, doe ik dat met kunst.”

Frans ‘fragmentatiekunst’ Ouwerkerk 24 uur per dag bezig met kunst HOOFDDORP - Voor de meeste voorbijgangers is het even wennen. Maar nadat ze nog een keer goed gekeken hebben, zien ze dat het toch echt zo is: bij de blauwe woning aan de J.C. Beetslaan 13 hangt een gitaar aan de buitenmuur. En er hangen ook nog eens twee telefoons. Frans Ouwerkerk, geboren in 1954 en 24 uur per dag met kunst bezig, weet er alles van.

Hij koos daarbij voor een gitaar, want eerder dit jaar beschilderde hij zeven elektrische gitaren. Ouwerkerk werd daarbij geïnspireerd door een singer-songwritter uit Nieuw-Zeeland “Katbite”. Eerst beschilderde hij zijn eigen gitaar,de andere volgden als vanzelf. Niet geheel toevallig doen de abstracte patronen die hij op de gitaren schildert aan aboriginal kunst denken. “De eerste gitaar heb ik voor mezelf gemaakt, de andere gitaren verkoop ik nu.” Een basgitaar verkocht hij spontaan tijdens een interview aan een reporter van RTV Noord-Holland. Gitarist Jan Akkerman is ook al bij hem langs geweest. “Hij vroeg me zijn gitaar onder handen te nemen. Dus ....”

De gitaar die nu buiten hangt, past volgens Ouwerkerk ook prachtig in de traditie van ambachtslieden die een uithangbord plaatsen van een voorwerp dat hun beroep kenbaar maakt. “Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Ik geef een kunstwerk aan de gemeenschap, het is nu openbaar kunstbezit, en tegelijk maak ik reclame voor mijn kunst.”

Frans Ouwerkerk: “Mijn gedachten zijn continu in mijn atelier. Dat is mijn wereld, hier heb ik rust.” Toch komt de bezoeker van het blauwe atelier aan de J.C. Beetslaan ogen te kort. De kleuren spatten af van de schildersdoeken, poppen en talloze andere objecten. “Waarop ik mijn passie uitleef, doet er niet veel toe. Heb ik geen schildersdoek, dan pak ik ander materiaal, zoals in 2001 mijn Chevrolet Corvette. Die zit nu onder de streepjes en kleine figuurtjes oftewel fragmentatiekunst.” En zijn huidige fascinatie is, duidelijk zichtbaar en ‘s nachts verlicht, de al eerder genoemde elektrische gitaar. Zie tevens www.fransouwerkerk.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie