Draadknotszwam

Nieuws

De meeste mensen hebben geen idee van de rijkdom van de Nederlandse natuur. Toen ik gisteren aan iemand vroeg, hoeveel vogelsoorten er waren werd een getal van 2.000 genoemd. Dat komt omdat vogels opvallen. Maar met alle zeldzame soorten meegerekend zijn het er maar 200. Bij zoogdieren praat je over 50 en bij kruiden over 1.500 soorten. Bij paddenstoelen, waar deze column over gaat, speelt het tegenovergestelde. Mijn gesprekspartner schatte het aantal soorten op 200. De website van de Mycologische vereniging meldt echter dat er rond 1980 zo’n 3.700 soorten bekend waren. En sinds de systematische registratie in 1980 zijn er maar liefst ruim 1.000 nieuwe soorten ontdekt. Het is dus heel goed mogelijk dat het er wel 6.000 zijn. Hoe dat komt, kan ik illustreren aan een paddenstoel die deze week op mijn pad kwam: de draadknotszwam. Dit zwammetje is erg klein en lijkt op een wormpje of een myceliumdraad. Van dit soort kleine paddenstoelensoorten zijn er duizenden. Ze kunnen korstvormig zijn of draadvormig. Maar allemaal zijn ze gespecialiseerd in een andere voedingsbodem of groeiperiode. Op elke tak die u in deze tijd van het jaar oppakt van de grond, leven wel 2-10 verschillende miniscule zwammetjes. Van de ’echte’ paddenstoelen met duidelijk ontwikkelde vruchtlichamen, bestaan een paar honderd tot 1.000 soorten.

Bijzonder: Ons draadknotszwammetje wordt 3–10 cm hoog en heeft een diameter van 0.5–2 mm. Dit zwammetje heeft een leuke toepassing, die vooral in Amerika speelt. Daar kan ‘s winters heel lang een pak sneeuw op gazons, golfvelden e.d. liggen, die daardoor vatbaar worden voor een schimmel die het gras doodt. Door nu de draadknotszwam expres uit te zaaien wordt deze schadelijke zwam bestreden en jaarlijks miljoenen aan schade voorkomen.

Waar: De draadknotszwam groeit het liefst in de herfst op gevallen blad, strooisel en gevallen twijgen. Door zijn kleine formaat wordt hij vaak over het hoofd gezien, maar is vrij algemeen in Europa en Noord-Amerika.

advertentie