Illegaal kamperen voor Hart van Zwanenburg beloond

Nieuws

De enthousiaste manier waarop programmamanager Mattie Vermeulen van de gemeente Haarlemmermeer de positieve kanten van Zwanenburg schetste klonk de mensen in de uitpuilende zaal in De Olm maandagavond als muziek in de oren. Dat Vermeulen illegaal gekampeerd had werd hem direct vergeven. Met zijn uitleg dat de inwoners niet met een kant-en29-klare oplossing worden geconfronteerd, maar al in het stadium van ideevorming worden geïnformeerd en betrokken kon ook wethouder Tom Horn rekenen op bijval.

ZWANENBURG - Hij heeft een aantal dagen illegaal achter De Olm gekampeerd en is daardoor een hoop wijzer geworden. “Zwanenburg is het waard om het dorp beter te maken en ik zie het als een eer dat wij daar met projectmanagement aan kunnen bijdragen.”

‘Hart van Zwanenburg’ moet de centrumfunctie van het dorp verbeteren. Het is het eerste voorstel van de dorpsraad dat wordt opgepakt nadat het Convenant Omgevingskwaliteit in het kader van het Aldersadvies over de ontwikkeling van Schiphol werd gesloten. De plannen voor een dergelijke functie met een dorpsplein en dorpshuis zijn ook voor de inwoners van Halfweg van belang, zo betoogde burgemeester Bert Bruijn van Haarlemmerliede. Hij ziet de plannen dan ook het liefst zo dicht mogelijk bij Halfweg gerealiseerd. “Problemen hier kunnen worden opgelost door over de gemeentegrens heen te kijken. Het NS-station is er een goed voorbeeld van.”

De eerste optie om een dorpsplein en dorpshuis te realiseren ligt in de omgeving van winkelcentrum De Kom. Verhuizing van de brandweerkazerne is ook een mogelijkheid. Voor het terrein van de voormalige Mavo ligt dat anders omdat de eigenaar plannen voor woningbouw heeft ingediend, zo bleek na vragen uit de zaal. Volgens Eef Haverkort, bestuurslid van de dorpsraad, is de kans aanwezig dat de bouw van het dorpshuis gecombineerd zou kunnen worden met woningen. “Het zal afhangen van de uiteindelijke locatie en de ontwikkeling van De Kom. Woningen voor senioren of starters komen als eerste in aanmerking vanwege het grote tekort hieraan.”

Gezien alle procedures kan het volgens Vermeulen wel vijf jaar duren voor Hart van Zwanenburg geheel kan zijn gerealiseerd.

Vanwege de overweldigende belangstelling afgelopen maandag wordt woensdag 9 december in De Olm een tweede informatieavond over Hart van Zwanenburg gehouden. Deze begint om 19.30 uur.

advertentie