Zwanenburg nog zoekende

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

Zondagvoetbal

ZWANENBURG – Trainer Martin Planken was wel weer langs de lijn aanwezig maar hij kon zich niet met de coaching bezighouden omdat hij nog altijd herstellende is van problemen aan zijn stembanden. Daarom spraken in de rust vooral de deuren van de kleedkamers bij Zwanenburg. “Er was kennelijk weinig begrip voor het feit dat ik niet langs de lijn heb staan schreeuwen,” vertelde de teleurgestelde trainer meteen na afloop van de wedstrijd.

“Als leraar verdien ik mijn geld met mijn stem, als trainer moet ik het voor een belangrijk deel ook van mijn stem hebben. Maar ik mag in deze fase van mijn herstel mijn stembanden niet forceren. Voor de wedstrijd hebben we duidelijke afspraken gemaakt hoe we zouden spelen. Bij een aantal spelers kreeg ik vooral in de eerste helft de indruk dat ze bewust de boel liepen te saboteren.” Als trainer kun je het nog zo mooi neerzetten en nog zo goed vertellen, als binnen drie minuten de keeper opzichtig in de fout gaat en de 0-1 dus heel snel op het bord staat, dan moet dat als een mokerslag voelen voor een team dat toch al niet lekker in zijn vel zit. Eerder dit seizoen praatte Martin Planken zich al de blaren op de tong om zijn voetbalvisie, die in sterke mate afwijkt van die van voorganger Wessel Colijn, aan zijn spelers uit te leggen. Na een stroeve seizoenstart met slechts een punt uit drie wedstrijden leek er verbetering te zitten in zowel het spel als de resultaten van het nieuwe Zwanenburg. Tegen Olympia Haarlem kon een goed vergelijk worden gemaakt: in de nacompetitie van het vorige seizoen leverden Olympia en Zwanenburg twee spannende voetbalgevechten. Met enig fortuin en een heldenrol voor doelman Thijs Vervenne haalde Zwanenburg de finale tegen DSS, die werd verloren. Voor rust was geen enkele sprake van een voetbalgevecht: de gasten kwamen door een fout van dezelfde doelman Thijs Vervenne op 0-1 en na zeventien minuten counterde Olympia Haarlem vlijmscherp naar 0-2. Grootste dreiging van Zwanenburg was een merkwaardig schot van Daniël van de Bor op slag van rust waarmee de doelman van Olympia Haarlem opvallend veel moeite had. Na de denderende deuren in de rust scoorde Martijn Hemelaar uit een corner van Rick van Veen in de 51e minuut 1-2. Het leek alsnog een echte wedstrijd te kunnen worden. Maar twee minuten later kreeg Olympia Haarlem een vrije trap halverwege de helft van Zwanenburg. De bal werd hoog bij de tweede paal neergelegd waar Thijs Vervenne zich lelijk liet aftroeven door een inlopende tegenstander: 1-3. Einde wedstrijd ondanks het feit dat de thuisploeg in tegenstelling tot voor rust wel kansen en mogelijkheden cre”eerde. Ton Hendriks, Martijn Hemelaar en Jordy Vierbergen slaagden er echter niet in om de aansluitingstreffer te maken. “Een tweede doelpunt had ons over het dode punt heen kunnen helpen,” stelde Martin Planken. “Het vertrouwen ontbreekt en we missen een leider in het veld.” Vlak voor tijd kreeg Mark von Mauw nog een strafschop tegen: 1-4. Het jeugdige Zwanenburg mist een speler als invaller Von Mauw, een routinier die de boel bij elkaar houdt en op het juiste moment de boel binnen het veld weet op te jutten. Dat zou voor de stem van Martin Planken een slok op de spreekwoordelijke borrel schelen.