‘Er wordt een gapend gat geslagen in Zwanenburg’

10 december 2009 om 00:00 Nieuws

Op het terrein van de voormalige suikerfabriek in Halfweg wil Cobraspen Vastgoedontwikkeling naast kantoren en bedrijfsgebouwen ook meerdere horecavoorzieningen, een grote bioscoop en grootschalige detailhandel realiseren. Tegen dat laatste tekenden een groot aantal partijen, waaronder Ondernemersvereniging Halfweg-Zwanenburg, de dorpsraad en de buurgemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam bezwaar aan en stapten in een later stadium naar de Raad van State.

Raad van State maakt weg vrij voor volledige ontwikkeling Sugar City ZWANENBURG - Door alle bezwaren te verwerpen heeft de Raad van State de weg definitief vrijgemaakt voor een volledige ontwikkeling van Sugar City. Inclusief een mega-supermarkt. Bij de Zwanenburgse ondernemersvereniging ging de vlag halfstok na het vernemen van de uitspraak.

Bij de ondernemersvereniging kwam de uitspraak aan als een mokerslag. Gesproken wordt er van een verlies-verlies-situatie, laat bestuurslid Joop Verburg in een reactie weten. “Een winkelcentrum van het formaat dat daar moet komen heeft een enorme aanloop nodig. Die mensen trek je weg bij grote winkelcentra in de regio waar nu al veel leegstand is. We verwachten dat dertig procent van de omzet van de detailhandel in Zwanenburg zal wegvloeien. Dat is heel veel. En ook al is de uitspraak naar de letter van de wet genomen juist, hij is zeer teleurstellend. Zeker, er is geen sprake van duurzame ontwrichting van de winkelvoorzieningen en niet alles zal omvallen, maar er wordt wel een gapend gat geslagen hier. Wij hadden verwacht dat de Raad van State ook zou kijken naar de maatschappelijke en menselijke kant van het verhaal maar dat is helaas niet gebeurd”, treurt Verburg die wel zo sportief was om Cobraspendirecteur Luigi Prins te feliciteren met de uitspraak.

Als eigenaar van de Albert Heijn in Zwanenburg is de uitspraak voor Joop Verburg zelf ‘enorm frusterend’. Na een brief van de gemeente Haarlemmerliede dat er op Sugar City geen supermarkt zou komen ging hij zijn winkel grondig renoveren en vergroten. Nu wordt hij met sluiting bedreigd. “Triest dat je een woord van de gemeente niet kunt vertrouwen.” Ook wethouder Van Dijk (EZ) van Haarlemmermeer is zwaar teleurgesteld. “Door bestuurlijke afspraken is nu een streep gezet. Een herbezinning is nodig.”

Haarlemmerliede en Spaarnwoude is verheugd over de uitspraak. Volgens burgemeester Bruijn biedt Sugar City kansen voor iedereen en zeker ook voor Zwanenburg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie