Raad stemt in met soepeler regelgeving voor welstand

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeenteraad heeft vorige week unaniem de Welstandsnota 2010 aangenomen. Belangrijkste gevolg daarvan is dat de bestaande regels voor welstand worden versoepeld. Zo hoeft bijvoorbeeld straks niet meer voor elke dakkapel een bouwvergunning worden aangevraagd.

Het welstandsbeleid kent een lange geschiedenis in Haarlemmermeer. Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening kwam eind 2008 met een voorstel om de polder voor het grootste deel welstandsvrij te verklaren. Dat ging een meerderheid van de gemeenteraad wat te ver. De critici waren bang voor ‘verrommeling’ van nieuwe woonwijken als iedereen maar kan bouwen waar hij of zij zin in heeft. Wethouder Bezuijen zag zich daarom genoodzaakt het verregaande voorstel terug te nemen.

VVD’er Bezuijen liet zich kort geleden tijdens een verkiezingsbijeenkomst ontvallen dat alle politieke partijen in verkiezingstijd wel de mond vol hebben over het afschaffen van onnodige regels, maar dat er wat welstand betreft nog veel koudwatervrees is. Hij riep de raad op nu wel akkoord te gaan met versoepeling van de regels.

Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. Alle raadsfracties stemden in met het nieuwe welstandsbeleid. Het nieuwe beleid betekent niet dat alle regels nu worden afgeschaft. In bepaalde gevallen worden bouwaanvragen ook in de toekomst getoetst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie