Burgerinitiatief in H’meer

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Inwoners van Haarlemmermeer kunnen voortaan rechtstreeks een voor hen belangrijk onderwerp op de agenda van de gemeenteraad laten plaatsen. Voorwaarde is wel dat tenminste vierhonderd mensen zo’n verzoek steunen en de indieners 18 jaar of ouder zijn. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met dit zogeheten burgerinitiatief.

De invoering van een burgerinitiatief stond al vaker op de politieke agenda. De eerste poging was in de vorige raadsperiode, maar dat voorstel kreeg net niet voldoende steun. De HAP deed in juni 2008 een nieuwe poging met een initiatiefvoorstel, maar ook nu kreeg het plan van de lokale partij geen meerderheid. Dat leidde destijds tot veel frustraties, omdat de HAP de grote partijen VVD, CDA en PvdA verweet dat ze het initiatief bewust om zeep hadden geholpen.

Een raadsmeerderheid koos er voor om een werkgroep uit de raad onder leiding van burgemeester Weterings nog eens naar de plannen te laten kijken. Deze werkgroep kwam met een voorstel, dat vorige week in stemming werd gebracht. De frustratie uit het verleden bleek nog niet verdwenen, want HAP-raadslid Peter van Groenigen wilde van zijn collega’s weten waarin het nieuwe voorstel nou zoveel beter was dan het oorspronkelijke HAP-plan.

Maar de partijen gingen niet zomaar akkoord met het vernieuwde voorstel in. Sommige fracties kwamen met wijzigingen. Het oorspronkelijke voorstel ging uit van 1300 handtekeningen voor een verzoek, maar op initiatief van de ChristenUnie-SGP werd dat bijgesteld tot 400. Uiteindelijk stemden 22 raadsleden voor het gewijzigde voorstel en 18 tegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie