‘Corrupte ambtenaar kon jarenlang zijn gang gaan’

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Anita de Jong was jaren werkzaam als financieel controller bij de gemeente. Volgens haar ontdekte ze in de loop van 2007 een grootscheepse fraude bij haar sector en De Waterwolf. Leidinggevenden zouden opdrachten geven aan eigen ondernemingen en daarmee verdwenen er grote sommen gemeenschapsgeld in hun zak. De gemeente bevestigt dat ambtenaar De Jong eind 2007 melding heeft gedaan van fraude. Naar aanleiding daarvan is februari 2008 een onderzoek gestart en zijn waar nodig passende maatregelen genomen overeenkomstig het integriteitsbeleid, zo heeft de gemeente laten weten.

Gemeenteraadskandidaat Anita de Jong: gemeente wist al lang van fraude HOOFDDORP - De gemeente was al in het najaar van 2007 op de hoogte van fraude en corrupte bij de gemeente en het onderhoudsbedrijf De Waterwolf. Er is echter niets mee gedaan, waardoor een topambtenaar van de sector Beheer en Onderhoud jarenlang kon doorgaan met frauderen. Dat heeft Anita de Jong, oud-ambtenaar van de gemeente én gemeenteraadskandidaat voor Sociaal Rechts Haarlemmermeer, maandag gezegd.

Volgens Anita de Jong is er geen actie ondernemen tegen de verantwoordelijke ambtenaar bij de sector. Deze man is vorige week alsnog op staande voet ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Het college besloot daartoe, omdat de man bij zijn aanstelling onjuiste informatie heeft verstrekt. Volgens De Jong is zij door deze leidinggevende bedreigd nadat zij melding had gemaakt van de fraude. “Hij zou mijn leven wel zuur maken.”

De Jong is ook helemaal niet te spreken over de manier waarop er daarna onderzoek is gedaan. Zij heeft dat ook schriftelijk aan de gemeente laten weten, maar daar is volgens haar onvoldoende mee gebeurd. Volgens haar werken er nog veel meer rotte appels op de bewuste afdeling. “Tenminste vijf andere managers houden zich bezig met dezelfde praktijken.” De Jong heeft er weinig vertrouwen in dat de gemeentesecretaris orde op zaken stelt. “Hij handelt alleen in belang van zichzelf. Ze willen het liefst alles in de doofpot stoppen.”

De ex-ambtenaar gelooft ook niet dat het onderzoek dat de gemeente door een extern bureau laat uitvoeren de onderste steen boven haalt. Zij heeft daarom haar medewerking hieraan ingetrokken. De gemeente reageert dat dit de verantwoordelijkheid van mevrouw De Jong zelf is. “Wij hebben wel vertrouwen in het uitgezette onderzoek.”

Anita de Jong wil evenals haar lijsttrekker Rinus Beusenberg, die ook jarenlang strijdt tegen de, volgens hem, frauduleuze gemeente, dat er eindelijk eens schoon schip wordt gemaakt. “De beerput met fraude moet maar eens worden opengetrokken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie