Huisspitsmuis

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Aangemoedigd door vele sporen in de sneeuw hebben we met de jeugdnatuurclub een muizenonderzoek in De Heimanshof uitgevoerd met vallen waar je muizen levend in vangt. Eén van de aangetroffen soorten was de huisspitsmuis. Spitsmuizen zijn geen echte muizen, want dat zijn knaagdieren. Spitsmuizen jagen op insecten, larven, pissebedden, slakken en wormen en ze eten ook jonge muizen en aas. De huisspitsmuis maakt op een beschutte plaats als een composthoop een nest van droog gras en bladeren. De huisspitsmuis is socialer dan de meeste spitsmuizensoorten. In de winter kunnen tot 6 exemplaren dezelfde slaapplaats gebruiken en beide ouders zorgen voor de jongen. Bij de eerste verkenningen buiten het nest neemt moeder de jongen op sleeptouw waarbij ze zich aan elkaar vasthouden: dit heet karavaangedrag. De huisspitsmuis is vooral ’s nachts actief, maar omdat hij per dag zijn eigen lichaamsgewicht moet eten is hij ook overdag actief. Dat gaat op en af in periodes van een half uur.

Bijzonder: Spitsmuizen behoren met 6-14 gr. tot de kleinste zoogdieren (een brief weegt 20 gr.). De huisspitsmuis heeft net als andere spitsmuizen muskusklieren waarmee hij een vrij penetrante geur verspreidt. Hierdoor worden ze door de meeste roofdieren niet graag gegeten, behalve door de kerkuil. Spitsmuizen hebben een extreem hoge hartslag: tot 600 slagen per minuut. Hierdoor leven ze ook relatief kort, maximaal 2,5 jaar. Spitsmuizen hebben een cloaca: een primitieve uitgang van zowel het voortplantings- als het spijsverteringsstelsel. Bij de meeste zoogdieren zijn deze uitgangen gescheiden. Ook is hun speeksel giftig.

Waar: De huisspitsmuis komt voor in braak liggend land, weilanden, hooilanden en wegbermen. Zoals de naam al aangeeft, is de soort niet mensenschuw en komt hij dichtbij huizen, in tuinen en parken voor. In de winter concentreren de dieren zich op voedselrijke plaatsen, ook in huizen. Huisspitsmuizen komen overal voor in Europa.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie