PvdA N-Holland: damsluis in Slotertocht moet blijven

Nieuws

HOOFDDORP - De PvdA in Noord-Holland wil dat de damsluis in de Slotertocht langs de A4 in de Geniedijk behouden blijft. De PvdA-Statenleden Gohdar Massom en Greet Blokker hebben schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

De damsluis is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De sluis wordt bedreigd met sloop als gevolg van de verbreding van de A4 en aansluiting van de N201.

De Geniedijk in Haarlemmermeer werd tussen 1888 en 1903 aangelegd en maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. In de Geniedijk bevindt zich een damsluis in de Slotertocht langs de A4, die in fasen tussen 1890 en 1895 is aangelegd. Als gevolg van verbreding van de A4 en aansluiting van de provinciale weg N201 zou deze sluis plaats moeten maken voor de nieuwe weg.

De PvdA is kritisch. “De provincie heeft de opdracht het werelderfgoed onaangetast in stand te houden. Wij constateren echter dat er steeds opnieuw delen van de Stelling van Amsterdam verdwijnen, onder meer door wegverbredingen. Wij vinden dat het slopen van een waterbouwkundig werk, onderdeel van een werelderfgoed, niet mag gebeuren. Daarom dringt de PvdA aan op hergebruik of verplaatsing van de sluis.”

advertentie
advertentie