Druk op de knop bijna laatste klus wethouder Tuning

Nieuws

“Eenvoudig, maar wel heel belangrijk”, aldus de wethouder die niet terugkeert in het college. “Want met dit systeem sparen we niet alleen het milieu, we kunnen met de WKO meteen een flinke besparing bereiken op de energierekening. Dubbele winst dus en dat met een systeem dat zich na zo’n vijf jaar terugverdient.”

Boringen voor opslag warmte en koude voor cultuurgebouw HOOFDDORP - Herman Tuning heeft woensdagochtend 7 april zo’n beetje zijn laatste klus als wethouder voor de gemeente Haarlemmermeer verricht. Het was een eenvoudige klus dit keer: een simpele druk op de knop waarmee hij de boor in werking zette voor de warmte en koude opslag (WKO) voor het nieuwe cultuurgebouw.

Dat laatste werd direct na de officiële handeling bevestigd door Norbert Jonker, medewerker bij BAM, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe cultuurgebouw. “Het is een vrij technisch verhaal. Maar kortgezegd komt het hier op neer dat we koud (5-7 graden) en warm (13-16 graden) water opslaan op ongeveer 160 meter diepte en dat we temperatuurverschil gebruiken om het cultuurgebouw te verwarmen en te koelen. In het gebouw ligt daarvoor vloerverwarming die vervolgens gecombineerd wordt met de luchtventilatie. En mocht het nodig zijn, dan is er altijd nog een cv-ketel die kan bijspringen.”

De boringen waarvoor de wethouder dinsdag het startsein gaf, worden verricht op twee locaties. De ene is nabij het deel van het cultuurgebouw waar podium Duycker (het poppodium) zijn intrek neemt. De ander staat nabij Pier K, in de Prins Hendriklaan. Deze werd aangezet door de wethouder. De machine doet er ongeveer tien dagen over om het noodzakelijke gat van 160 meter diep te boren. De warmtekoude-installatie staat in het cultuurgebouw.

Direct voorafgaand aan het officiële startsein liet de wethouder nog weten dat in de zomer de eerste oplevering van het nieuwe cultuurgebouw verwacht wordt. De tweede oplevering staat gepland voor september van dit jaar. Dit is, volgens de wethouder, ‘redelijk op schema’. “We mogen er nog steeds vanuit gaan dat het gebouw in 2011 open kan en dat met ingang van die datum inwoners van Haarlemmermeer en ver daarbuiten kunnen genieten van een zeer gevarieerd en hoogstaand cultuuraanbod.”

Opvallend detail: de boorinstallatie zelf maakt nauwelijks geluid en de grond trilt niet.

advertentie