Eiland 10 wint strijd voor ‘eigen’ voortuin

8 april 2010 om 00:00 Nieuws

Het plan zag er op de tekentafel zo mooi uit. Ontwikkel een wooneiland met diverse typen woningen en zorg meteen voor een eenduidige invulling van het groen bij de woningen. Want door dat laatste voorkom je een wildgroei aan schuttingen en een anderszins grote diversiteit aan erfafscheidingen. Maar hoe fraai de architect het ook tekende op papier, de praktijk bleek een stuk weerbarstiger. Niet dat de woningen niet gewild waren - de belangstelling voor de huur- en koopwoningen was bijzonder groot - maar de huurders en kopers hoorden pas op het laatste moment dat er sprake was van een gedwongen vorm van erfafscheiding in de vorm van ligusterhagen. En die ‘dwingmatigheid’ zat hem niet alleen in de invulling, die zat ook in de manier waarop het een en ander bekend werd gemaakt: bij het ondertekenen van het huur- of koopcontract.

Veel besproken en bekritiseerde hagen deze week geruimd HOOFDDORP - Ze hebben er een aantal jaren voor moeten strijden. Maar naar nu blijkt, is die strijd niet vergeefs geweest. Dinsdag 6 april is namelijk begonnen met het verwijderen van de veelbesproken en nog veel meer bekritiseerde hagen bij de voortuinen van de huur- en koopwoningen op Eiland 10.

Op dat moment moest er ook een handtekening gezet worden voor de manier waarop de voortuinen ingericht zouden worden. Geen eigen invulling derhalve met gras of een bloemenperkje, maar een opgelegde invulling met hagen. Met daaraan verbonden de verplichting dat de hagen in tact moesten blijven op straffe van een boete van 22.000 euro per overtreding. De verraste bewoners konden niet anders dan tekenen, want vele hadden de huur van hun oude woning al opgezegd of hun koopwoning al te koop gezet c.q. verkocht.

Het gevoel van geluk (‘eindelijk een nieuwe woning’) sloeg daardoor al snel om in een gevoel van ‘moeten we hier wel zo blij mee zijn’. Dat gevoel werd nog eens versterkt doordat, volgens de bewoners, de hagen door de gemeente onderhouden werden. Of, zoals de huurders en kopers dat verwoordden: niet werden onderhouden. Met als gevolg dat de beoogde eenheid al snel omschreven werd als ‘ongewenste eenheidsworst’, ‘dodelijk saai’ en ‘vreselijk lelijk’.

Aan dat laatste komt nu dus een einde, want vorig jaar werd in het overleg tussen gemeente, verhuurder Ymere en de bewoners een doorbraak bereikt. Met als gevolg dat deze week is begonnen met het ruimen van de ligusterhagen. Wethouder Nobel komt zelfs een handje helpen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie