‘Altijd interesse voor theater maar ik moet nog veel leren’

8 april 2010 om 00:00 Nieuws

De keuze voor Joep van Dijk is opmerkelijk, omdat de nieuwe directeur dus niet uit de theaterwereld komt. De geboren Tilburger ging ooit in Amsterdam studeren, omdat hij zich meer Hollander voelt dan Brabander. Volgens Van Dijk hebben Tilburgers en Hollanders veel gemeen: ze zijn direct en zeggen doorgaans waar het op staat. De nieuwe directeur heeft er daarom alle vertrouwen in dat hij goed kan aarden in Haarlemmermeer.

Joep van Dijk vanaf juni nieuwe directeur van schouwburg De Meerse HOOFDDORP - Joep van Dijk (59) wordt met ingang van 1 juni de nieuwe directeur van schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Hij is sinds 1997 directeur van de bibliotheek in Breda. “Ik heb altijd interesse gehad voor theater”, zei Van Dijk gisteren bij zijn presentatie. “Ik zal nog veel moeten leren, maar ik kan zelf ook meerwaarde bieden aan deze organisatie.”

Joep van Dijk was na twaalf jaar directeur van een bibliotheek te zijn geweest klaar voor een nieuwe uitdaging in zijn loopbaan. Overigens zal hij het eerste gesprek met vertegenwoordigers van de Ondernemingsraad (OR) niet snel vergeten, zei hij gisteren tegen de verzamelde pers. Van Dijk kwam net van de kaakchirurg en dat was goed te zien. Tot overmaat van ramp kreeg hij tijdens het gesprek ook nog eens een hevige bloeding. Dit incident heeft er overigens niet toe geleid dat Joep van Dijk zijn nieuwe baan kon vergeten. “Het is gelukkig allemaal goed gekomen.”

Om 1 juni een beetje ingewerkt aan de slag te gaan op zijn nieuwe werkplek, gebruikt Van Dijk zijn vakantiedagen om veel dagen bij De Meerse door te brengen. De verse directeur vindt dat geen enkel probleem. De inwerkperiode in Hoofddorp voelt ook een beetje als vakantie, zo stelt hij.

Joep van Dijk toonde zich gisteren onder de indruk van zowel De Meerse op Lokatie als het nieuwe cultuurgebouw in het centrum van Hoofddorp. Hij vond dat de gemeente en De Meerse een topprestatie hebben geleverd. Dat de huidige tijdelijke voorziening zoveel bezoekers trekt, vond Van Dijk een teken aan de wand.

De nieuwe directeur kijkt al uit naar de verhuizing naar het nieuwe gebouw, zo zei hij. Met twee zalen wordt het theateraanbod er alleen maar gevarieerder op, aldus Joep van Dijk. Hij verwacht dat de nieuwe schouwburg ook veel mensen zal trekken van ver buiten Haarlemmermeer. Van Dijk noemde het ook heel bijzonder dat vier culturele instellingen, De Meerse, de bibliotheek, Pier K en het nieuwe poppodium, straks onderdak krijgen in het cultuurgebouw in een volgens hem ‘dynamisch’ gebouw.

De nieuwbouw moet komend najaar in gebruik worden genomen. De Meerse hoopt daarna in rustiger vaarwater te komen. Vorig jaar stak er plotseling zwaar weer op toen er flinke tekorten bleken te zijn. De net aangetreden directeur Cees de Graaff vertrok en het voltallige bestuur stapte op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie