Muurwesp

29 april 2010 om 00:00 Nieuws

Al drie weken is het behoorlijk droog en warm. Dat betekent een stimulans voor de insectenwereld. De hoogste tijd dus om het insectenhotelproject af te ronden dat we in november gestart zijn. De rijkdom aan mogelijke bouwsels en fascinerende insecten is - goed beschreven - te lezen via biodiversiteitsjaar-2010.nl onder ‘overzicht’. Daar staan ook de Heimanshoftypen en de aan te treffen soorten. Op 24 april droegen we 20 van de 24 insectenhotels over aan de nieuwe eigenaars. Een nieuw ontdekte insectenhotel´gast´ is de muurwesp. Deze is verwant aan de gewone wesp, maar is volledig onschuldig, heeft geen angel en leeft niet in kolonies maar alleen. Na de overwintering zoekt het vrouwtje een holle rietstengel, een oude kevergang in hout of een ander holletje. Per broedcel brengt ze 2-4 larven van kleine vlinders en bladkevers en sluit deze met klei af. De aantallen kever- en/of vlinderlarven bepalen de broedcellen in een gang. Uiteindelijk wordt het hele nest met een extra dikke prop afgesloten, bestaand uit zaagsel gemengd met klei dat met in de krop meegevoerd water vermengd wordt. Om die reden werden muurwespen vroeger metselwespen genoemd. De muurwesp kent twee generaties per jaar van half april tot begin oktober.

Bijzonder: Als de nesten eieren van beide seksen bevatten dan worden de eieren die later vrouwtjes leveren het eerst gelegd en aan het eind volgen de eieren van toekomstige mannetjes, die dus ook meer aan parasieten blootstaan. De muurwespen worden geparasiteerd door de schitterende gekleurde goudwesp. De goudwesplarve komt iets eerder uit en vreet eerst het eitje van de muurwesp op, en daarna de aanwezige prooidieren.

Waar: De muurwesp is in Haarlemmermeer nog vooral bekend uit Hoofddorp. In de Heimanshof komen drie soorten muurwespen voor die moeilijk uit elkaar te houden zijn. In Europa komen tientallen soorten voor, sommige in noordelijk landen en andere in zuidelijke. We houden ons aanbevolen voor meldingen van muurwespen van buiten Hoofddorp.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie