Grote boekenmarkt voor biogasinstallatie Zuid-Afrika

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Leesboeken, lesboeken, woordenboeken, kinderboeken, geschiedenisboeken, kunstboeken, muziekboeken, plaatjesboeken, ze zijn er allemaal. Op zaterdag 19 juni in Het Brandpunt aan de Hoofdweg Oostzijde vlak bij de nieuwe fiets- en voetgangersbrug Triangel over de Hoofddorp. De boekenmarkt is van 10 tot 16 uur.

Er wordt gespaard voor biogas installaties, omdat veel huishoudens op het platteland in Zuid-Afrika afhankelijk zijn van brandhout, waarvoor zij vaak ver moeten lopen. Dit terwijl 10% van de plattelandsbevolking gebruik zou kunnen maken van biogas. De boeren in Zuid-Afrika hebben daarvoor de benodigde brandstof ‘in huis’: mest van koeien. De mest vergist en het gas, dat vrijkomt wordt opgevangen en gebruikt om te koken of om een lap aan te steken. De overgebleven mest wordt verspreid over de akkers.

Biogas heeft veel voordelen. De luchtkwaliteit in de hutten wordt beter, het houtgebruik en daarmee de houtkap en ontbossing neemt af, de uitstoot van methaan (een broeikasgas) wordt minder. En het is niet duur in aanleg en onderhoud en goed toepasbaar voor de verarmde bevolking op het platte land, waaronder de voormalige thuislanden. Een biogasinstallatie kost ongeveer 1.300 euro inclusief onderhoud. Voor meer informatie: www.pghoofddorp.nl/kerk in actie/buitenland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie