Zwarte Roodstaart

10 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Meestal heb ik het niet op kantoorparken. Maar er is één gunstige uitzondering: Beukenhorst- Oost. Dat komt vanzelfsprekend niet door de gebouwen, die er staan, maar door de bijzondere flora en fauna. In dit park begon b.v. een opmerkelijk opmars van de mooiste Nederlandse orchidee: de bijenorchis. Hoofddorp kent hierdoor misschien wel de grootste populatie van heel Nederland. Ook de aantallen en de schoonheid van de rietorchis, de vleeskleurige orchis, de breedbladige orchis en de moeraswespenorchis mogen er zijn en niet te vergeten de grootste mij bekende groeiplek van de klimopbremraap: een curieuze parasitaire plant. Om die reden loopt de orchideeën- route door Beukenhorst-Oost. In dit kantorenpark leeft ook een bijzondere zomergast: de zwarte roodstaart. Deze soort ken ik van vroeger als een hoog in de bergen tussen kale rotsen levende soort, die zich inmiddels (noodgedwongen) aangepast heeft aan de menselijke dominantie in de natuur en grote kale kantoorgebouwen geadopteerd heeft als surrogaat-bergen. Een aantal paren broedt al jarenlang op de daken van Beukenhorst Oost. Hij leeft daar van insecten zoals spinnen en duizendpoten. Maar in de herfst eten ze ook vruchten zoals vlierbessen. Het krasserige lied van de mannetjes klinkt heel ijl en vreemd vanaf 20- 30 m hoge kale gebouwen.

Bijzonder: Zwarte roodstaarten broeden in allerlei holten tussen stenen: van rotsen tot ontluchtingsgaten in spouwmuren. Deze vogels hebben een sterke voorkeur voor warme en droge plaatsen. In de ogen van een zwarte roodstaart is een huis precies een rots en een ventilatiekanaal is een uitstekende kloof om in te broeden.

Waar: De zwarte roodstaart heeft een uitgestrekt verspreidingsgebied, dat begrensd wordt door 25 en 58 graden Noorderlengte en door Portugal in het westen en China in het oosten. Vanuit Zuid-Europa heeft deze soort zich ook uitgebreid tot in onze contreien, waar hij aan de Noordelijke rand van zijn verspreidingsgebied leeft.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie