‘Alles moet groot en duur’

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De bouw van een nieuw sportcomplex mét zwembad in Hoofddorp kent een erg lange geschiedenis. Al in de jaren negentig was er een grote behoefte aan extra zwemwater. We duiken het verleden in met fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water van de HAP, die van 2002 tot juli 2005 wethouder was van Sport.

Oud-sportwethouder Steffens kijkt terug op plannen voor sportcomplex

In alle berichten over het Huis van de Sport wordt al te gemakkelijk vergeten dat de gemeenteraad in juli 2005 al eens het groene licht heeft gegeven voor de bouw van een sportcomplex. Er werd toen bijna 29 miljoen euro ter beschikking gesteld voor een nieuw complex én het opknappen van Het Spectrum.

Waar zou dat sportcomplex hebben moeten komen en waarom is het niet doorgegaan?

"Het complex had moeten komen op dezelfde locatie als waar het nu gepland is, tussen de 2 Bennebroekerwegen, ter hoogte van de scholenstrook. Er lag al een raadsbesluit. Dat is ergens onder in een la gelegd, omdat de ambities van mijn opvolger kennelijk groter waren. Dat past ook wel in de lijn die we vòòr 2002 in Haarlemmermeer kende en die na 2005 kennelijk weer is opgepakt. Alles moet groot en duur, want Haarlemmermeer moet op de kaart worden gezet. We hebben genoeg voorbeelden van waar dit mis is gegaan, maar die worden gemakshalve even aan de kant geschoven."

Wie geeft u de schuld voor het feit dat het allemaal zo lang duurt?

"Uiteindelijk heeft een meerderheid van de gemeenteraad het gepikt dat een raadsbesluit niet is uitgevoerd. In 2006 verschuilde men zich erachter dat na de gemeenteraadsverkiezingen de politieke verhoudingen waren veranderd en dat er voldoende politiek draagvlak was voor een dure uitvoering. Op zich was dat een rare verklaring, want de VVD was net zo groot als in 2004, hetzelfde gold voor GroenLinks. Alleen de PvdA was gegroeid. Maar die wilde van het begin af aan al een dure uitvoering. De verantwoording ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad die dit allemaal laat gebeuren."

Wanneer is het plan voor de huidige Huis van de Sport in beeld gekomen?

"Mijn fractie kreeg er tijdens het reces in 2006 lucht van dat er nieuwe plannen werden ontwikkeld, waarvan de uitvoering in de buurt van 40 miljoen euro zouden komen. Tot grote ergernis van het college hebben wij dat direct aan de orde gesteld, alleen stonden wij toen vrijwel alleen in ons standpunt. Later hebben zich meer partijen bij ons aangesloten, waarbij met name het CDA zich heel expliciet uitsprak. Zij vonden het een megalomaan plan. De echte plannen hebben we eigenlijk pas deze week gezien in een presentatie van de architect. En ook het prijskaartje van 56 miljoen euro. Ruim twee keer zo duur als waar de raad in 2004 een besluit over nam. En dan moet het Spectrum ook nog dicht, onder de motivatie dat de exploitatiekosten van twee zwembaden niet zijn op te brengen."

Zijn de sportvereniging nu verzekerd van extra ruimte eind 2013/begin 2014 of zit er nog een addertje onder het gras?

"Ik denk niet dat iemand die belofte kan doen. Ten eerste moet de raad akkoord gaan. Het CDA speelt daarin een sleutelrol. Als je 40 miljoen euro megalomaan vindt, weet ik niet hoe je 56 miljoen euro kunt verantwoorden, dus als het CDA nu voor stemt heeft het heel wat uit te leggen aan haar kiezers. Dan moet de bouw nog starten, het ligt er ook aan hoe dit verloopt. Een grotere zorg voor de sportverenigingen is hoe het college het jaarlijks terugkerend exploitatietekort denkt op te lossen. Wordt dat verrekend met de huur van de zalen, of heeft het college een andere oplossing? We zitten midden in een economische crisis, het college heeft al aangegeven te moeten snijden in subsidies."

Uw partij de HAP is tegen het ambitieuze karakter van de huidige plannen voor het Huis van de Sport. Maar valt daar nog iets aan te veranderen?

"Dat is nu aan de gemeenteraad. Het contract met de aannemer is nog niet getekend, dat gebeurt pas als de raad daar toestemming voor geeft door middel van het beschikbaar stellen van de financiële middelen. Het is te hopen dat een meerderheid, dan kijk ik vooral naar het CDA, rekening houdt met de economische situatie waarin we zitten. Kan je het aan je kiezers uitleggen dat we nu vele miljoenen extra uitgeven aan een sportaccommodatie die prachtig is, maar ook stevig gaat drukken op de gemeentebegroting, terwijl je aan de andere kant moet bezuinigen op subsidies voor kunst, cultuur en maatschappelijk welzijn. Ik ben benieuwd."

De huidige coalitie heeft besloten dat na de bouw van het Huis van de Sport het zwembad van het Spectrum dicht moet. Vind u dat een verstandig besluit?

"Nee en de reden daarvoor bevalt me al evenmin. Het Spectrum voorziet in een duidelijke behoefte, een goede sportvoorziening midden in een woonwijk. Het gebouw is net aan 20 jaar oud. Dat wordt nu opgeofferd om een nieuwe veel te dure voorziening met een exploitatietekort te bouwen. Ik zou niet weten wat daar verstandig aan is."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie