Geen nieuwe boktorren

22 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Het ministerie sloeg vorige week alarm, nadat in een tuin in Floriande een jonge vrouwelijke boktor was aangetroffen. Het insect, en dan met name de larve die leeft van levend hout, kan veel schade veroorzaken aan bomen en planten. In de buurt werden daarom 150 brieven onder aanwonenden van de betrokken tuin verspreid en er werd in een straal van twee kilometer een bufferzone ingesteld, waarbij intensief is gecontroleerd.

HOOFDDORP - De zoektocht naar Oost-Aziatische boktorren in de wijk Floriande heeft afgelopen week niets opgeleverd. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dat dinsdag gezegd.

Het ministerie ging er al van uit dat de boktor zich de afgelopen tijd niet heeft kunnen verspreiden. Volgens de zegsman van LNV is daar inderdaad geen aanwijzing voor.

De theorie is dat er bij het planten van een esdoorn in Floriande al een larfje van het insect in de boom heeft gezeten. Het kan lang duren voordat het insect ook daadwerkelijk tot leven komt, aldus de woordvoerder. Het ministerie houdt de komende vier jaar nog extra toezicht in het gebied.

Ook kwekerijen en handelsbedrijven, zoals tuincentra, zijn binnen een straal van enkele kilometers intensief gecontroleerd. Ook daar zijn geen boktorren aangetroffen. Begin dit jaar werd het gevreesde beestje aangetroffen in Boskoop. Daar werd toen een handelsverbod ingesteld voor de ongeveer 450 boomkwekerijen in het gebied.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie