Karper, deel 1

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

De Europese karper kan tot 120 cm lang worden. De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30-40 jaar worden. De karper houdt i.t.t. de brasem, die bij 12 graden paait, van warm water en paait in water van meer dan 20 graden. Er bestaan soorten en variëteiten, die het best aan het schubbenpatroon af te lezen zijn: de schubkarper en wilde karper zijn normaal beschubd, de spiegelkarper heeft enkele abnormaal gevormde grote schubben, de rijenkarper een rij van zulke schubben horizontaal over de flank, de lederkarper heeft maar een paar schubben en de huid is erg dik waardoor ze leerachtig aanvoelt. In de Zaanstreek en de kop van Noord-Holland leeft een wilde karpersoort, de boerenkarper. Deze heeft visvlees dat over het hele lichaam roodgekleurd is. Daardoor hebben ze een groter uithoudingsvermogen en doordat het lichaam meer in balans is, zijn ze ook beweeglijker en daardoor moeilijker te vangen dan gekweekte soorten. De naam schubkarper wordt gereserveerd voor gekweekte exemplaren, die hoger en breder gebouwd zijn. De kroeskarper heeft geen baarddraden, een wat hoog en gedrongen postuur en wordt meestal niet zo groot. Ook verwilderde goudvissen komen voor. De meest bekende ‘chinese karpers’ zijn de graskarper, de grootkopkarper en de zilverkarper. De Chinese karpers planten zich hier niet voort, omdat ze voor hun voortplanting stromend water van meer dan 25 °C nodig hebben.

De karper is net als de brasem een vis die de bodem omwoelt. Dit heet azen. In tegenstelling tot de brasem aast karper ook in de ondiepe sterk begroeide gedeeltes van het water en dicht tegen de oever.

Door deze manier van azen komen fosfaten uit de bodem weer in het water. Bij een voedselrijke bodem en een flinke populatie karpers leidt dit tot groei van algen. Samen met de omgewoelde bodemdeeltjes leidt dit tot het troebel worden van het water en tot afname van de plantengroei.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie