Beusenberg: ‘Ik heb schriftelijk bewijsmateriaal in handen’

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Op basis van dit nieuwe materiaal wil hij met zijn advocaat Van Schie dat twee eerdere uitspraken tegen hem worden herroepen. De gemeente Haarlemmermeer is gedagvaard voor een nieuwe zitting op 17 augustus in Amsterdam.

‘Meerdere partijen de dupe van gemeentelijk handelen’ HAARLEMMEER - Wie in Haarlemmermeer wil investeren in een nieuw bedrijventerrein, of in een nieuw bedrijfsgebouw, neemt grote risico’s. Dat zegt Rinus Beusenberg, fractievoorzitter van de SRH. Volgens het raadslid is er nieuw bewijsmateriaal in zijn bezit waaruit zou blijken dat zowel (oud-)wethouders als de ambtelijke organisatie ‘op zijn zachtst gezegd niet juist gehandeld hebben’.

De stukken zijn inmiddels ook in het bezit van Peter van Groenigen van de oppositiepartij HAP. Die laat via de telefoon weten ‘geschokt te zijn van hetgeen hij tot nu toe gelezen heeft’. De HAP is al sinds 2004 doende om via de raad meer inzicht te krijgen in het doen en laten van de gemeente bij grondtransacties. De partij heeft daarvoor nog steeds geen meerderheid gekregen. Hij hoopt dat dat straks anders is en dat de raad de zaak wel grondig wil oppakken. “De stukken die ik via Rinus Beusenberg heb binnen gekregen geven daar alle aanleiding toe.”

Hij voegt er meteen aan toe ‘dat de raad nu eens haar verantwoordelijkheid moet nemen’, gezien de ernst van de zaak. “Er staat nu zwart op wit dat er iets aan de hand is. Ik wil als gekozen volksvertegenwoordiger mijn taak serieus nemen en verwacht van mijn mederaadsleden dat zij dat ook vinden en dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht.” Dat juist Rinus Beusenberg het materiaal boven water heeft gekregen, maakt hem niets uit. “Rinus heeft in eerste instantie een duidelijk persoonlijk belang. Maar ook hij is een gekozen volksvertegenwoordiger. Vandaar dat we samen kunnen optrekken.”

Het ‘persoonlijk’ belang waarnaar Van Groenigen verwijst is de al jaren slepende kwestie tussen Rinus Beusenberg en de gemeente Haarlemmermeer en de wens van Beusenberg een erotisch uitgaanscentrum te realiseren. Beusenberg zegt daarover dat de gemeente hem in die wens ‘constant en op alle manieren tegenwerkt’. Om zijn gelijk te krijgen heeft hij inmiddels meerdere rechtszaken gevoerd, zonder daarbij echt succesvol te zijn.

“Dat wordt nu duidelijk anders”, laat Rinus Beusenberg overtuigd weten. ‘Het heeft even geduurd, maar ik heb nu keihard bewijs dat ik ben tegengewerkt en dat er zich binnen de gemeentelijke organisatie ontoelaatbare zaken hebben afgespeeld.” Hij noemt daarbij meteen ook namen van oud-wethouders uit de VVD-hoek. “Ik heb mailtjes van deze twee personen waaruit blijkt er echt iets aan de hand is.”

Met het digitaal briefpapier in de hand wil hij heropening van een aantal zaken.”Tijdens mijn eerdere rechtszaken kon ik niet over dit materiaal beschikken. Maar nu ik dit in handen heb, zal eindelijk aangetoond worden dat er afspraken zijn gemaakt die niet gemaakt mochten worden. Niet alleen in mijn zaak, maar ook bij andere grondeigenaren en projectontwikkelaars met bouwplannen. Ik durf zelfs te stellen dat mensen onder druk gezet zijn om gebruik te maken van een zeker ‘vriendennetwerk’. Deden ze dat niet dan ‘zouden ze wel eens een behoorlijke kans maken dat procedures eindeloos worden vertraagd, of dat hun eigendom onteigend wordt’. Waaruit blijkt er zich duistere praktijken afspeelden en misschien nog wel afspelen rondom grondtransacties in Haarlemmermeer. Het wordt tijd dat de Haarlemmermeerse politiek wakker wordt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie