Brede steun om veiligheid Zuidtangent te verbeteren

9 september 2010 om 00:00 Nieuws

De veiligheid van de Zuidtangent is al geruime tijd onderwerp van discussie in Haarlemmermeer en ook in buurgemeenten Haarlem en Amstelveen. Zeker nadat er enkele dodelijke ongelukken te betreuren waren, drong het PvdA-Statenlid Gohdar Massom uit Nieuw-Vennep aan op nader onderzoek. Dat onderzoek kwam er uiteindelijk. De Statencommissie Verkeer en Vervoer besprak het rapport deze week.

Provincie trekt 100.000 euro uit voor maatregelen op korte termijn HAARLEMMERMEER - Er komen op korte termijn betere waarschuwingsborden op kruispunten van de Zuidtangent en het gewone wegverkeer. Bovendien worden de verkeerslichtinstallaties op de kruisingen en de voorrangsregeling voor de bussen van de Zuidtangent aangepast. Dat heeft gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) maandag toegezegd in de provinciale commissie Verkeer en Vervoer.

De voornaamste conclusies van het onderzoek zijn dat er met de infrastructuur van de openbaarvervoerlijn niet zoveel mis is, maar dat aan de veiligheid van de kruisingen wel veel kan worden verbeterd. Daarnaast is vastgesteld dat de vele ongelukken van de laatste paar jaar niet zozeer het gevolg zijn van het feit dat de chauffeurs van de Zuidtangent te hard rijden. Het komt vaker voor dat automobilisten bij kruisingen met de busbaan door het rode licht rijden.

Uitgerekend in de vergadering waarin het langverwachte rapport op de agenda stond van de statencommissie mocht Gohdar Massom maandag het woord niet voeren over het onderzoek. Als waarnemend commissievoorzitter moest hij de vergadering leiden, omdat de vaste voorzitter afwezig was. Massoms plek werd ingenomen door zijn fractievoorzitter Tjeerd Talsma, die overigens niet verzuimde de Venneper een pluim te geven voor de energie die hij in het onderwerp heeft gestoken.

Alle partijen in de commissievergadering roemden het onderzoek en onderschreven de noodzaak van maatregelen. Ook verkeersgedeputeerde Elisabeth Post zat op dezelfde lijn. Ze kondigde aan dat er snel maatregelen worden genomen. Daarvoor wordt een bedrag van 100.000 euro uitgetrokken. De gedeputeerde zei niet te kunnen beloven dat de ‘beruchte’ Zuidtangent-kruising bij Leenderbos in Hoofddorp als eerste aan de beurt komt.

Verder gaat de provincie onderzoeken of kruispunten op het traject ongelijkvloers kunnen worden. Dat betekent dat er viaducten of bruggen komen om de Zuidtangentbussen te scheiden van auto’s en fietsers. Zo’n ingreep zou miljoenen euro’s kosten en dat in een tijd dat de provincie flink de broekriem moet aanhalen. Post zei te bekijken wat financieel mogelijk is.

De initiator van het Zuidtangent-onderzoek, Gohdar Massom, zegt erg blij te zijn met de uitgesproken brede steun. “Er gaat eindelijk wat gebeuren en dat is nodig ook.” Het onderzoek kwam vorige week ook ter sprake tijdens het vragenuur van de gemeenteraad. PvdA-fractievoorzitter Tom Horn zei zich ook zorgen te maken. Hij wilde weten of de gemeente bij de provincie gaat aanhaken. Wethouder Michel Bezuijen van Verkeer en Vervoer liet daarop weten liever eerst af te wachten welke acties de provincie gaat ondernemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie