‘Bereikbaarheid van centrum Hoofddorp krijgt voorrang’

16 september 2010 om 00:00 Nieuws

Een beetje tegen zijn zin zag de wethouder zich genoodzaakt toch in te gaan op de hete hangijzers op verkeersgebied op dit moment: de bussluizen in de wijk Floriande en het verkeerscirculatieplan (VCP) in het centrum van Hoofddorp. Zo wilden de winkeliers Gerard de Schrijver en Fred Wurpel weten wanneer de door hen zo gehate verkeerssituatie op de kruising van de Hoofdweg en het Burgemeester van Stamplein eindelijk wordt opgeheven. “Dit is het grootste obstakel van het hele centrum”, aldus De Schrijver, beter bekend als Bakker Gerard.

Startbijeenkomst over nieuw bereikbaarheidsplan gemeente druk bezocht HOOFDDORP - De bereikbaarheid van Hoofddorp-centrum krijgt bij de uitvoering van het jongste verkeersplan van de gemeente absolute prioriteit. Dat zei wethouder Michel Bezuijen (VVD) van Verkeer en Vervoer maandagavond in de Burgerzaal van het raadhuis tijdens de startbijeenkomst voor het Deltaplan Bereikbaarheid. De bijeenkomst trok veel belangstelling.

De ondernemers kregen bijval van huisarts Karin Holdijk, die bewust het kruispunt levensgevaarlijk noemde. Zij moedigde de gemeente aan niet langer te onderzoeken maar snel actie te ondernemen. “Er moet nu iets gebeuren.” Ook vertegenwoordigers van de winkeliers in het centrum benadrukten de noodzaak van maatregelen.

Verkeerswethouder Bezuijen legde de zaal uit dat het dit jaar aangetreden college heeft besloten de uitvoering van het verkeerscirculatieplan in de ijskast te plaatsen en te wachten totdat het Deltaplan Bereikbaarheid klaar is. Bezuijen liet weten daarom voortaan liever niet meer van het VCP te spreken maar van ‘de bereikbaarheid van Hoofddorp-centrum’. De wethouder zegde toe dit onderwerp naar voren te halen.

Bezuijen liet zich echter niet verleiden om te beloven dat de kruising Hoofdweg-Van Stamplein snel wordt aangepakt. “Ik heb er geen behoefte aan om ad hoc iets te veranderen, dat na twee of drie maanden ook weer niet blijkt te werken. We moeten er eerst goed naar kijken voordat er beslissingen worden genomen.”

Het wekt geen verbazing dat ook de omstreden bussluizen in Floriande ter sprake kwamen. Het was nog minder verrassend dat winkeliersvoorzitter Wim Bosma deze kwestie aan de orde stelde. Hij wilde weten wanneer de proef met het openstellen van de sluis op de Deltaweg-Waddenweg van start gaat. Wethouder Bezuijen zei daarop dat het wachten is op de uitkomst van het onderzoek onder inwoners van Floriande. “Als er uit dat onderzoek zou komen dat negentig procent van de inwoners tegen het openstellen van de bussluis is, dan hoef je zo’n proef niet eens te houden. Ik ga daar overigens niet van uit.”

De wethouder zei bij zijn inleiding dat de bijeenkomst vooral bedoeld was om te peilen wat er volgens inwoners en ondernemers moet gebeuren om van Haarlemmermeer een goed bereikbare en verkeersveilige gemeente te maken. “We gaan geen gouden bergen beloven”, zei Bezuijen. “Maar het is onze uitdaging om een goed plan te maken.”

Komende maanden zijn er workshops in Badhoevedorp, Nieuw-Vennep en Hoofddorp. Het nieuwe bereikbaarheidsplan moet voor de volgende zomer klaar zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie