Laatste draaidag van het seizoen bij Stoomgemaal

21 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

HALFWEG - Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is op zaterdag 23 oktober alweer de laatste keer dit seizoen vol onder stoom. Voor deze gelegenheid pakken de vrijwilligers dubbel uit: niet alleen overdag wordt er gedraaid, maar ‘s avonds.

In Stoomgemaal Halfweg kunnen bezoekers aan de weet komen welke belangrijke rol het gemaal heeft gespeeld in de waterhuishouding van Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van Haarlemmermeer. Heden ten dage is het één van de weinige plaatsen in Nederland waar nog genoten kan worden van de hitte van het ketelvuur, het sissen van stoom, de geur van smeerolie en het stampen van de zware stoommachine die de enorme schepraderen in beweging brengt.

De smid vertelt bezoekers op deze slotdag van het seizoen alles over vuur en ijzer en hoe je dat smeedt. De jeugd mag ook zelf de smeedhamer hanteren. Er is een collectie modelstoommachines en bedrijfsstoommachines, waarbij de laatsten ook onder stoom zullen zijn. Op deze laatste draaidag is het museum overdag open van 10 tot 16 uur, en ‘s avonds van 18 tot 21 uur. De stoommachine wordt ‘s morgens rond 11.30 uur gestart, en ‘s avonds rond 18.30 uur.

Zie tevens www.stoomgemaalhalfweg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie