VVD: geen extra geld voor tekorten Veiligheidsregio

28 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De VVD-fractie in de gemeenteraad vindt het onaanvaardbaar dat de gemeente geld uittrekt om de tekorten bij de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) te dekken. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zei dat vorige week tijdens het debat in de raad over het beleidsplan van de veiligheidsregio voor de jaren 2010-2013.

Het standpunt van de liberalen staat haaks op het voornemen van het bestuur van de Veiligheidsregio, dat juist van plan is om de deelnemende gemeenten aan de VRK een extra bijdrage te vragen om de financiële problemen bij de organisatie tegen te gaan. Burgemeester Theo Weterings, voorzitter van de VRK, zei vorige week dat het ‘onontkoombaar’ is dat gemeenten een steentje moeten bijdragen. Vermoedelijk nog dit jaar wordt aan de gemeenteraden een voorstel voorgelegd hoe om te gaan met de tekorten.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Veiligheidsregio over 2009 een tekort heeft van 4.4 miljoen euro. Een deel van dat bedrag is het gevolg van extra uitgaven voor de hulpverlening na de Poldercrash en voor maatregelen ten behoeve van bestrijding van de Mexicaanse griep, maar de organisatie heeft ook bijna 1.5 miljoen verloren door een boekhoudkundige fout. Om dat in de toekomst te voorkomen is inmiddels een tijdelijke directeur bedrijfsvoering aangesteld.

De VRK werkt op dit moment allerlei bezuinigingsvoorstellen uit. Volgens burgemeester Weterings is de kans groot dat de organisatie sommige niet-wettelijke taken straks niet meer gaat uitvoeren. “Er moeten onherroepelijk keuzes worden gemaakt.”

PvdA-fractievoorzitter Tom Horn vroeg zich om die reden af of het niet beter is eerst die voorstellen af te wachten voordat de gemeenteraad akkoord gaat met het ambitieuze beleidsplan. Weterings meende echter dat het juist van belang is om een ambitieus plan vast te stellen, omdat de kwaliteit van de Veiligheidsregio niet te lijden mag hebben onder de financiële problemen.

VVD-fractieleider Henk Kuipers vond het beleidsplan voor de komende jaren juist té ambitieus. Volgens hem zijn al die ambities helemaal niet nodig, omdat de Veiligheidsregio Kennemerland qua resultaten nu al tot de top-drie van Nederland behoort.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie