‘Ook in Ghana recht op een goed huis’

11 november 2010 om 00:00 Nieuws

Habitat for Humanity, kortweg Habitat, is een internationale non-profitorganisatie die gezinnen in ontwikkelingslanden een mogelijkheid tot verbeterde huisvesting biedt. Het initiatief ligt bij de mensen zelf, Habitat biedt ondersteuning via een lening en bouwt huizen samen met lokale vaklui.

Hoofddorpse Maroesja namens Habitat aan de slag HOOFDDORP - De koffers staan bij wijze van spreken al in de gang bij de Hoofddorpse Maroesja Kuut en maar goed ook. Want binnen nu en een paar dagen vliegt ze als vertegenwoordiger van Habitat for Humanity naar de Ashanti regio in Ghana. Het doel is tweeledig: meebouwen en ervaren wat het werk inhoudt en verslag doen van het project richting donateurs.

Een fraai voorbeeld daarvan is een woningbouwproject in de Ashanti regio in Ghana, zoals Ofinso. Bij dit project willen Habitat Nederland en Habitat Ghana in vier jaar 405 huizen bouwen met sanitaire voorzieningen en waterputten. Maar er wordt tussen 2007 en 2011 ook aandacht besteed aan malariapreventie en er worden activiteiten georganiseerd die geld opleveren. Vanuit Haarlemmermeer zijn in de afgelopen periode al diverse bouwreizigers naar het project afgereisd om letterlijk de handen uit de mouwen te steken. En vooral om te zien en te ervaren wat het werk van Habitat betekent voor de toekomstige huiseigenaar.

“Heel veel”, weet Maroesja Kuut uit de reacties. Of dat ook voor haar gaat gelden, kan ze binnenkort zelf ervaren. Over een paar dagen is ze zelf in Ofinso om een week lang mee te bouwen. Vanuit haar rol als coördinator marketing & communicatie gaat ze tevens foto’s en video-opnamen maken en ze wil bouwers en huiseigenaren interviewen. Zelf heeft ze er hoge verwachtingen van. “Ik heb mij uiteraard al uitgebreid ingelezen. Maar er over lezen is uiteraard heel anders dan er ook daadwerkelijk tussenin zitten en doen. De contacten met de mensen, de warmte, de werkomstandigheden - het wordt echt een hele ervaring.” Ze weet nu al dat ze met een heel andere blik terugkomt na een week lang zij aan zij met een lokaal team een eenvoudig, degelijk huis bouwen. Die ervaring kan ze mooi gebruiken in haar verhaal richting donateurs. “Je bent er geweest en je hebt gezien voor wie je het doet. Dat kan ik nu uit eigen ervaring laten zien.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie