Meerderheid in raad voor strenger coffeeshopbeleid

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

Het huidige beleid gaat uit van maximaal drie coffeeshops. Bovendien moeten exploitanten aan allerlei voorwaarden voldoen om een coffeeshop te mogen runnen. In Hoofddorp is aan de parallelweg van de Kruisweg al jaren een coffeeshop gevestigd. Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders kort geleden een voorlopige vergunning afgegeven om ook aan de Venneperweg in Nieuw-Vennep een coffeeshop te mogen openen.

Initiatiefvoorstel van CU-SGP voor ‘nuloptie’ krijgt onvoldoende steun HOOFDDORP - Er is in de gemeenteraad een meerderheid om het gemeentelijke coffeeshopbeleid aan te scherpen. Dat bleek vorige week tijdens een raadsdebat over het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie-SGP om alle coffeeshops uit de polder te weren. Dat voorstel ging de meeste fracties te ver, maar er lijkt in elk geval een meerderheid om het aantal coffeeshops tot maximaal twee te beperken.

Hoewel voorzitter Ron Heimerikx benadrukte dat dit onderwerp niet op de agenda stond, zweefde de Vennepse shop toch boven de discussie in de gemeenteraad. Dat kwam ook doordat voor- en tegenstanders van de coffeeshop op de publieke tribune zaten om het debat met belangstelling te volgen. Onder hen waren ook de beoogde exploitante Jessica Buter en haar partner en omwonenden van Venneperweg 443.

Zij kregen allemaal van fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP te horen waarom de gemeente juist alle coffeeshops zou moeten sluiten. Hij voerde aan dat er steeds meer coffeeshops dichtgaan in Nederland en dat het elk jaar 3,3 miljoen euro kost om de hinder van de omgeving te bestrijden. “Het negatief effect van softdrugs is groot”, aldus Van Bezooijen.

CDA-raadslid Mariette Sedee was verbaasd dat de ChristenUnie-SGP juist nu met het voorstel kwam. Zij vroeg zich af waarom de fractie niet heeft gewacht totdat het college met een evaluatie van het coffeeshopbeleid komt. Die evaluatie wordt overigens niet eerder dan volgend voorjaar verwacht, omdat het kabinet-Rutte vermoedelijk begin volgend jaar duidelijk maakt welke richting het uit moet met de coffeeshops.

HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens toonde zich op haar beurt weer verbaasd over het standpunt van het CDA. Volgens haar heeft die partij voor de verkiezingen van de daken geroepen dat alle coffeeshops dicht moeten en is het daarom vreemd nu te bepleiten op de evaluatie te wachten.

Hoewel de meeste fracties het gedegen voorstel van de ChristenUnie-SGP roemden, steunden ze niet de keuze voor de nuloptie. Om goed het oog te kunnen houden op de handel en deze niet aan de illegaliteit over te dragen, is gedogen van coffeeshops de minst slechte oplossing, zo luidde daarbij het argument.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers voegde eraan toe dat zijn fractie sinds de vorige raadsperiode wel wat is opgeschoven. De VVD is nu voor maximaal twee coffeeshops, geen shop in de directe omgeving van een jongerencentrum en de strengst mogelijke wijze van handhaven. Burgemeester Theo Weterings zei daarop dat er op dit moment al streng wordt gehandhaafd en dat twee coffeeshops ook voor het college genoeg is. De burgemeester zegde toe de standpunten van alle fracties mee te nemen in de komende evaluatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie